Spatio-temporal querying in video databases
Uzaysal-süreksiz bir video veri modeli
  1. Tez No: 116094
  2. Yazar: MESRU KÖPRÜLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAN KESİM ÇİÇEKLİ, PROF. DR. ADNAN YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Video veri modeli, video veritabanı, çokluortam veritabanı, uzaysal ilişkiler, süreksiz (zaman-bağımlı) ilişkiler, uzaysal-süreksiz sorgular, minimum-çevreleyen dikdörtgen, nesne yörüngesi. iv, Video data model, video databases, multimedia databases, spatial relations, temporal relations, minimum-bounding rectangles, spatio-temporal queries, object trajectory. iii
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZUZAYSAL-SÜREKSİZ BİR VİDEO VERİ MODELİ Köprülü, Meşru Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nihan Kesim Çiçekli Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Adnan Yazıcı Ağustos 2001, 93 sayfa Çoklu ortam verilerinin içerik bazlı sorgulanması, veri işleme ve iletişim sistemleri teknolojilerindeki gelişmelerle daha da hızlı yükselen, görece yeni bir konudur. Bu tezde, verimli ve etkili bir şekilde uzaysal ilişki ve yörünge sorgulaması yapmayı mümkün kılan bir uzaysal-süreksiz video veri modeli önerilmiştir. Veri modeli ham video kayıtlarındaki anlamsal içerik üzerinde odaklanmıştır. Nesneler, bu nesneler tarafından gerçekleştirilen aktiviteler, nesnelerin zaman-bağımlı ve uzaysal özellikleri bu modelin temel ilgi alanıdır. Bahsi geçen özelliklerin etkili ve verimli bir şekilde saklanması ve ulaşılması için bazı dizin yapıları önerilmiştir. Nesneler ve olaylar arasındaki uzaysal ve zaman bağımlı ilişkiler, bu tezde geliştirilmiş olan sorgu işleme yöntemleriyle dinamik olarak hesaplanmaktadır. Bu durum, önerilen veri modelini değiştirme ihtiyacı duymadan, nesneler arasında yeni ilişki tipleri tanımlama esnekliği sağlar. Önerilen modelin örnek bir uygulaması geliştirilmiş ve tezde kısaca tanıtılmıştır. Önerilen model ve uygulama birçok sorgu tipini olanaklı kılar ve veri modeli değiştirilmeden yeni sorgu tiplerinin uygulanmasına da oldukça eğimlidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A SPATIO-TEMPORAL VIDEO DATA MODEL Köprülü, Mesru M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nihan Kesim Çiçekli Co-supervisor: Prof. Dr. Adnan Yazıcı August 2001, 93 pages Content-based querying of multimedia data is a relatively new subject, that has arisen faster with the improvements in data processing and communication systems technologies. In this thesis, a spatio-temporal video data model is proposed that allows efficient and effective spatial relationship and trajectory queries. The data model is focused on the semantic content of video streams. Objects, activities performed by objects, temporal and spatial properties of objects are main interests of the model. A number of index structures are proposed for effective storage and retrieval of mentioned properties. Spatial and temporal relationships between objects and events are dynamically calculated with query processing methods developed in this thesis. This provides the flexibility to define new relationship types between objects, without changing the data model. A prototype of the proposed model has been implemented and briefly introduced in the thesis. The proposed model and implementation allows several types of queries and it is prone to implement much more queries without any changes in data model.