The Effect of silane coupling agents on the mechanical properties of polyhydroxybutyrate-valerate copolymer and hydroxyapatite composites
Polihidroksibütirat-valerat kopolimeri ve hidroksiapatit kompozitlerinde silan kaplamanın mekanik özelliklere etkisi
  1. Tez No: 116099
  2. Yazar: MEHMET ÖZGÜR SEYDİBEYOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL BAYRAMLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Biokompozit, Polihidroksibutirat- valerat (8) {P (HB-HV (8)) } ve hidroksiapatit ( HAP ), silan kaplayıcı, mekanik özellikler, yaşlandırma testi VI, Biocomposite, polyhydroxybutyrate-valerate copolymer, hydroxyapatite, silane coupling agents, mechanical properties, aging. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZ POLIHIDROKSIBUTIRAT- VALERAT KOPOLIMERI VE HİDROKSİAPATİT KOMPOZİTLERİNDE SİLAN KAPLAMANIN MEKANİK ÖZELLİKLERE ETKİSİ SEYDİBEYOĞLU, Mehmet Özgür Yüksek Lisans, Polimer Bilimi ve Teknoloji Bölümü Danışman : Prof. Dr. Erdal Bayramlı Eylül 2001, 73 sayfa Polimerik kompozitler doğal kemiğin mekanik özelliklerine benzemeleri nedeniyle metal implantlara göre daha üstündür. Bu çalışmanın amacı biobozunur kompozit malzeme olan polihidroksibütirat- valerat (8) {P (HB-HV (8)) } ve hidroksiapatit dolgu maddesinden oluşan kompozitlerin özelliklerinin incelenmesidir.Kompozit malzemeler hazırlanmasında silan kaplayıcılar kullanılmıştır. Polimer ticari bir ürün olup, hidroksiapatit sentezlenmiştir ve Metalürji ve Malzeme Mühendisliğinden de HAP temin edilmiştir. Üç değişik silan kaplayıcısı ve ağırlıkça değişik HAP yüzdeleri ( 5, 1 0, 1 5,20 %) ile denemeler yapılmıştır. Numuneler DACA Mikroenjektör numune hazırlama makinasıyla hazırlanmıştır. Yapılan denemeler sonucunda en iyi sonuç veren silanın 3- Aminopropiltrimetoksisilan, H2 N ( CH2 ) 3 Si ( OCH3) olduğu tespit edilmiştir. Uygulanan silan kaplama yönteminin mekanik özellikleri güçlendirilmesinde son derece önemli olduğu ortaya çıkmıştır. Uygulanan silan kaplama yöntemlerinden sadece birinde çekme ve sıkıştırma kuvvetlerinde önemli artış sağlamıştır. HAP miktarı arttıkça çekme testlerinde mekanik özelliklerde düşme, bükülme özelliklerinde artma gözlenmiştir. Yaşlandırma testleri kemik iyileşme süresince üretilen kompozitin iyi bir şekilde işlev yapabileceğini göstermiştir. Elektron mikroskobundaki incelemelerde, kompozit malzemenin yapısı ve sentezlenen HAP 'm morfolojisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF SILANE COUPLING AGENTS ON THE MECHANICAL PROPERTIES OF POLYHYDROXYBUTYRATE- VALERATE COPOLYMER AND HYDROXYAPATITE COMPOSITES SEYDİBEYO?LU, Mehmet Özgür M.S., Department of Polymer Science and Technology Supervisor: Prof. Dr. Erdal Bayramlı September 2001, 73 pages Polymeric composite based bone substitutes have certain advantages over metal substitutes in terms of matching the physical properties the bone itself. The aim of this study is to investigate the properties of biodegradable composite material which consists of polyhydroxybutyrate-valerate (8) copolymer {P (HB- HV(8)) } and hydroxyapatite { HAP } as the reinforcing agent. IllThe composite is prepared with the above materials with silane coupling agents. The polymer is a commercial sample and HAP is synthesized and also obtained from Metallurgical and Materials Eng. Dept, METU. Three different types of silane coupling agents and varying weight percentages of HAP, 5,10,15,20 % have been prepared and tested. The samples to be tested have been produced by the DACA microinjector. The tensile tests revealed that the best silane coupling agent in terms of mechanical properties and giving highest improvementte is 3-Aminopropyltrimethoxysilane, H2 N ( CH2 ) 3 Si ( OCH3) 3. The method of silane treatment has been found to be extremely important in enhancing the mechanical properties. Only one of the silane treatments gives a considerable improvement in tensile and compressive properties. The tests showed that the tensile properties of the material decrease with the increase in HAP content and the flexural properties increase with the increase in HAP content. The aging tests of the composite material showed that the implants can function in a time period commensurate with the healing of the bone. Scanning Electron Microscope was used in order to investigate the structure of the composite system and the morphology of HAP synthesized.