Mechanical properties of perlite filled SBR vulcanizates: effects of mixing time and silane treatment on properties
Perlit dolgulu SBR vulkanizatlarının mekanik özellikleri: Karıştırma zamanı ve silanın özelliklerine etkisi
  1. Tez No: 14617
  2. Yazar: NİLGÜN ÜLKEM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TEOMAN TİNÇER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Perlit, SBR karışımları, sılan, mekanik özellikler, yaşlandırma, Perlite, SBR compound, silane coupling agent, mechanical properties, aging
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
perlit dolgulu sbr vulkanizatlarinin mekanik özellikleri: karıştırma zamanı ve sılanın özelliklere etkisi ÜLKEM, NILGUN Fen ve Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü, Doktora Tezi Tez Yönetici si :Prof. Dr. Teoman Tinçer 109 Sayfa, Haziran 1991 ÖZET Bu çalışmada, SBR-perlit karışımlarının hazırlanması, silan( y -MPS) ile perlit yüzeyi modifikasyonu, perlit derişimi, karıştırma zamanı ve silanin; SBR vulkanizatlarının mekanik özelliklerine etkisi incelenmiştir. Bütün karışımlar altı değişik perlit konsantrasyonunda hazırlanarak 10,7 ve 5 dk. süre ile karıştırılmıştır. Perlit yüzeyindeki silan konsantrasyonu % 2 'dir. Aynı zamanda vul kanizatlara etkisini belirlemek için silan hidrolize edilerek de kullanılmıştır. vVulkanize edilmiş örneklerde kopma kuvveti, yüzde uzama ve sertlik ölçülmüştür. Yüzeyi modifiye edilmemiş perlit dolgulu örneklerde karıştırma süresi arttıkça çekme geriliminin de arttığı gözlenmiştir. Silan uygulanmış perlit içeren örneklerde ise, mekanik özelliklere karıştırma süresinin etkisinin farklı olduğu saptanmıştır. örneklerin yaşlandırma deneyleri standart metotlar kullanılarak yapılmıştır. Silan kaplanmış perlit yüzeyi FTIR ile incelenmiş ve silanın dolgu maddesi yüzeyine bağlandığını kanıtlayan karakteristik tepeler gözlenmiştir. Perlitli sistemle karşılaştırmak için, mekanik ve yaşlandırma deneyleri, 10 dk. karıştırılmış karbon siyahı dolgulu örneklere de uygulanmıştır. Bazı örneklerin kopma yüzeyleri Taramalı Elektron Mikroskobu ile incelenmiştir. Artan yapışmayı gösteren, silanlı ve silansız karışımlar arasındaki fark açıkça görül müştür. Bazı silanlı ve silansız örneklerin pişme davranışları reometre ile çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
MECHANICAL PROPERTIES OF PERLİTE FILLED SBR VULCANIZATES : EFFECTS OF MIXING TIME AND SILANE TREATMENT ON PROPERTIES ÖLKEM, NİLGÜN Faculty of Arts and Sciences Department of Chemistry, Ph.D. Thesis Supervisor: Prof. Dr. Teoman Tînçer 109 Pages; June, 1991 ABSTRACT This study covers the preparation of SBR-Perlite compounds, the surface modification of f il ler, perl ite, with a si lane coupling agents - MPS) and the effect of perlite concentration, mixing time and the silane on mechanical properties of the SBR vulcani zates. All the compounds, both treated and untreated, were prepared at six different concentrations and were mixed for various time periods. The concentration of silane on perlite was 2%. Hydrolysis of silane was also carried out to test the effects of hydrolysis on the vul canizates.Tensile strength, elongation percent and hardness of the cured samples were tested. It was observed that as mixing time increases tensile strength also increases for untreated perlite filled compounds. For silane treated compounds, mixing time affects the mechanical properties in a different way. Aging behavior of compounds were tested by using the standard methods. Surface of the silane treated perlite was examined with F.T.I.R. and the characteristic peaks indicating bonding of coupling agent to filler was observed. Mechanical and aging tests were also applied to carbon black filled, 10 mi n mixed compounds to compare the properties with that of perlite system. Fracture surfaces of some compounds were examined by using Scanning Electron Microscope. The difference between silane treated and untreated compounds which is a visual evidence of improved adhesion is clear. Cure characteristics of some treated and untreated perlite filled compounds were studied by rheometer. 1 1