Defining urban fire risk: Exploratory analysis of fire incidents with socioeconomic characteristics for Altındağ, and Çankaya, Ankara
Kentsel yangın riski tanımlaması: Ankara, Altındağ ve Çankaya ilçelerinde kentsel yangın olaylarının sosyoekonomik özelliklere göre istikşafi çözümlemesi
- Tez No: 116111
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜLDEN BERKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Yangın, Risk, Kentsel Yangın Riski, Yangın Oranı, Sosyo-Ekonomik Faktörler vı, Fire, Risk, Urban Fire Risk, Fire Rate, Socioeconomic Factors IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
öz KENTESEL YANGIN RİSKİ TANIMLAMASI: ANKARA, ALTINDAĞ VE ÇANKAYA İLÇELERİNDE KENTSEL YANGIN OLAYLARININ SOSYO EKONOMİK ÖZELLİKLERE GÖRE İSTİKŞAFİ ÇÖZÜMLEMESİ SARIKAYA, Yasemin Yüksek Lisans, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Gülden BERKMAN Aralık 2001, 220 sayfa Kentleşme oranının arttığı ve dolayısıyla nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu yerleşmelerde yangın olayı daha sık ve yaygıdır. Gelişme ve kentsel anlamda büyüme ülkelerin ulusal hedefleri arasındadır. Ancak, bu büyüme ve gelişmenin beraberinde getireceği sorunlar da büyük olmaktadır. Hızlı ve denetimsiz büyüme ve kentleşme sonucunda, yangından korunma ve yangın güvenliği sorunarı daha da zorlaşmaktadır. Yangın, kentsel çevre ile ilgili mekansal bir problemdir. 'Yangın güvenliği' konusu bir çok disiplinde ele alınmaktadır, ancak problem tanımlama ve çözüm üretme açısından tam olarak şehir planlama disiplini ile alakalıdır.Sağlıklı, gelişmiş ve yangın-güvenli kentsel alanlar elde etmek için kentsel alandaki değişimler planlama süreci ile kontrol edilmeli, incelenmeli ve yangın problemi kentsel ölçekte ele alınmalıdır. Bu tez, yangın riskinin kentsel ölçekte tanımlanması gerektiğini ve bir dizi faktörlerle değişkenlik gösterdiğini varsaymaktadır. Bu amaçla, çalışma 'kentsel yangın risk'ini ve kentsel unsurlarla ilişkili olan 'yangın risk faktörleri'ni tanımlamaya çalışacaktır. Bu çalışmanın temelini oluşturan teorik ve analitik konular yangın riski yönetim modelleri ve yangın oranı analizleridir. Çalışmada geliştirilen kavramsal kentsel yangın risk yönetim modeline göre, faktörlerin yangın oranı ile ilişkisini sınamak için sosyo-ekonomik özellikler ve yangın oranı arasında kentsel yangın risk değerlendirme çalışması yapılmıştır. Çalışmada serpme diyagram ve çoklu regresyon çözümleme araçları kullanılmıştır. Çözümlemede, 1998 yılında Ankara'nın Altındağ ve Çankaya ilçelerinde çıkmış olan yangın olayları kullanılmıştır. Yangın oranının bir çok sosyo ekonomik faktöre göre değişkenlik gösteriyor olması ve risk değerlendirme analizlerinin kent içinde diğer alanlardan daha riskli bölgelerin tespitinde kullanılabilir olması çalışmanın temel bulgularıdır.
Özet (Çeviri)
DEFINING URBAN FIRE RISK: EXPLORATORY ANALYSIS OF FIRE INCIDENTS WITH SOCIOECONOMIC CHARACTERISTICS FOR ALTINDA? AND ÇANKAYA DISTRICTS, ANKARA SARIKAYA, Yasemin M.Cp., Department of City and Regional Planning Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gülden BERKMAN December 2001, 220 pages Fire incidents are mostly and widely seen in settlements where urbanization rate is increasing rapidly and population density is high. Development and progression are national objectives of countries. However, problems accompanied with development would be significant. Due to rapid and uncontrolled progression and urbanization, fire prevention and safety subjects are getting problematical. Fire is a spatial problem related to built environment. Various disciplines include 'fire safety' subjects, but exactly city- planning discipline comprises, by means of problem definition and solution constitution.For improved urbanization and fire-safe built environments, alteration in urban areas should be controlled through planning process, and fire problem should be handled at urban scale. This thesis hypothesis that fire risk should be defined in urban context, and varies with a number of factors. Consequently, this thesis tries to define the 'urban fire risk' term and its factors related with urban elements. Theoretical and analytical basis are fire risk management models and fire incidence analysis. For examining urban fire risk factors relation with fire rate, assessment study is performed between socioeconomic characteristics and fire rate, based on the conceptual urban fire risk management model. The analysis is based on fires occurred in Altındağ and Çankaya Districts, Ankara in 1998. Scatter diagram and multiple regression methods are used for analysis. Main findings are that fire rate is differentiated according to several socioeconomic factors, and risk assessment analysis could be used for defining areas containing more risk within the city.