Characterization of Mamak municipal solid waste dump site leachate as surface seepage and its effect on İmrahor creek
Mamak kentsel katı atık vahşi depolama sahası yüzey süzüntü suyunun karakterizasyonu ve İmrahor deresi'ne etkileri
  1. Tez No: 116120
  2. Yazar: YUNUS ARIKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: kentsel katı atık yönetimi, vahşi depolama, yüzey süzüntü suyu, Mamak, imrahor, karakterizasyon. VI, municipal solid waste management, dump site, leachate, surface seepage, characterization, Mamak, Imrahor. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
oz MAMAK KENTSEL KATI ATIK VAHŞİ DEPOLAMA SAHASI YÜZEY SÜZÜNTÜ SUYU KARAKTERİZASYONU VE İMRAHOR DERESİ'NE ETKİLERİ Arıkan, Yunus Yüksek Lisans Tezi, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Mustafa Oğuz Ağustos 2001, 146 sayfa Eğer üretim ve tüketim alışkanlıklarımızdaki eğilimler tüm dünyaya yayılırsa, bir zamanlar uygarlığın yaratıcısı olan kentler olası faciaların da sorumlusu olabileceklerdir. Bu çerçevede kentsel katı atık yönetimi, yanlış politikalar üzerinde inşa edildiği koşullarda hava, toprak ve su kaynakları üzerinde yaratabileceği olumsuz etkileri nedeniyle, kent yaşamının en önemli sorunlarından birisi haline gelecektir.Katı atık yönetimi politikaları kapsamında uygulanan diğer yöntemlerden bağımsız olarak, hemen hemen bütün katı atıklar bertaraf sürecinde vahşi ya da düzenli olarak depolanırlar. Sızıntı suyu yönetimi depolanan çöpün niteliği, iklim şartları hidrojeolojik özellikler, depolama yönetmi ve zamana bağlı olarak değişkenlik göstermekte ve bu çerçevede düzenli depolama işleminde çok büyük bir öneme sahiptir. Literatürde bu konu ile ilgili çok geniş bir yelpazeye yayılan çalışmalar mevcuttur. Ancak içerdikleri değişik kirleticiler nedeniyle her bir düzenli deplamada oluşabilecek sızıntı suları kendi başlarına örnek olay olarak değerlendirilmeli ve herhangi bir kontrol veya yönetim tekniği geliştirmeden önce mevcut özellikleri ile ilgili ayrıntılı çalışma yapılmalıdır Bu çalışmada ele alınan Mamak Vahşi Depolama Sahası yaklaşık 20 yıldır faaliyettedir. Mevcut konumda yüzey süzüntü suları imrahor Deresi'ne karışmaktadır. Yapılan çalışmalar süzüntü suyunun yaklaşık 2.75 lt/san'lik bir debiye sahip olduğunu, nötre yakın pH değerinde olduğu, yüksek miktarda amonyumla bağlantılı TKN değeri (1800 mg/lt civarı) ve yüksek KOI (6000 mg/lt), düşük BOl (300 mg/lt) değeriyle biyolojik yöntemlerle arıtımının zor olduğu, özellikle sahada yürütülen bilinçsiz çalışmaların ve sürekli düzensiz çöp dökümünün de etkisiyle, giderek artan bir oranda ağır metal içerdiği sonuçlarına varılmıştır. Ayrıca karışım sonrası yüksek oranda kirlendiği tespit edilen imrahor Deresi bu nedenle açık bir kanala dönüşmekte ve daha başka atıkları da bünyesinde taşımaktadır. Bu çalışma sonucunda; yüzey süzüntü suyunun acilen kanalizasyon şebekesine verilmesi, bu şekilde hem süzüntü suyunun zararlı etkilerinin giderilebileceği hem de imrahor Deresi'nin Ankara için doğal bir su kaynağı olarak kullanılabilmesinin mümkün olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHARACTERIZATION OF MAMAK MUNICIPAL SOLID WASTE DUMP SITE LEACHATE AS SURFACE SEEPAGE AND ITS EFFECT ON IMRAHOR CREEK Arıkan, Yunus M.S., Department of Environmental Engineering Supervisor. Assoc. Prof. Dr. Mustafa Oğuz August 2001, 146 pages If the current trends of production and consumption patterns continue to spread around all the world, the urban societies, once created the civilization would be the reasons of the possible catastrophes as well. Thus, management of municipal solid waste, is one most important aspects of the urban life, due to its pollutant effect on air, soil and water resources as long as it is not managed properly.Regardless of the other elements involved in the management cycle, almost all solid waste practices end up with a version of landfill. Leachate management plays a crucial role in the overall success of a landfill due to its close relationship with the type of the solid waste, climate, hydrogeology, operation and maintenance of the site and time. Thus, any leachate is a unique case of a complex interactions of various compounds and the literature provides a wide selection parameters each having huge spectrum. Therefore, prior to development any control technique and/or management policy, it is essential to have concrete information on the characteristics of the waste stream that is in question. This study dealt with Mamak Dump Site Leachate as surface seepage, which is currently discharging into imrahor Creek. The site is actively used for more than 20 years. Though there had been several studies, leachate characterization has been neglected for a long while. The results of the study suggests that the leachate has a capacity of 2.75 It/sec, have neutral pH, contains high inorganic load (COD around 6000 mg/lt), but poor concerning biologically degradable substances (BOD around 300 mg/lt), high in TKN (around 1800 mg/lt) probably mainly due to ammonia and a continuos increase in heavy metal content, which is a result of the uncontrolled activities and continuing dumping of waste, is also observed. Imrahor Creek which is of a high quality water course becomes densely polluted after the discharge of leachate and acts as an open sewage, by receiving other effluents after region as well. The study proposes the derivation of leachate into sewer system of Ankara, enabling both the control of leachate and prevent its threat into surrounding environment and also the preservation of the Imrahor Creek.