Attenuation relationship based on strong motion data recorded in Turkey
Güçlü deprem kayıtları kullanılarak Türkiye için geçerli bir azalım ilişkisinin bulunması
- Tez No: 116121
- Danışmanlar: PROF. DR. POLAT GÜLKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Azalım ilişkisi, deprem tehlikesi, doğrusal olmayan regresyon analizi, zemine bağımlı tepki spektrumu, kayma dalgası hızı. vı, Attenuation relationship, earthquake hazard, nonlinear regression analysis, site-dependent response spectra, shear wave velocity IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
oz GUÇLU DEPREM KAYITLARI KULLANILARAK TÜRKİYE İÇİN GEÇERLİ BİR AZALIM İLİŞKİSİNİN BULUNMASI KALKAN, Erol Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Polat Gülkan Aralık 2001, 78 sayfa Mühendis yapılarının dizaynında özellikle deprem standartlarının kullanılması ya da bilimsel saha araştırmaları ile oluşabilecek deprem hareketlerinin tahmini vazgeçilmez derecede gereklidir. Yakın çevrede yeterli derecede yer hareketi kayıtlarının elde edilmesi o bölgede oluşabilecek depremlerin tahmininde kullanılabilir fakat yeterli miktarda kayıt bulunması oldukça nadir bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle yer hareketinin, magnitüd, mesafe, saha jeolojisi ve diğer etkili parametreler cinsinden tanımlanmış, denklem ve grafik eğriler halinde geçerli bir azalım ilişkisinin bulunması gerekmektedir. Böyle bir ilişki hem belirli bölgelerde yapılacak yapıların hesabında hem de bölgesel deprem risk haritalarında kullanılabilecektir. Günümüzde, Türkiye için geçerli olan ve uluslararası bilimsel çevrelerde yayınlanmış bir azalım ilişkisi bulunmamaktadır. Bu nedenle Boore et al. (1997)'nin Kuzey Batı Amerika depremlerini baz alarak belirlemiş oldukları azalım ilişkisi bu tez çalışması için model olarak kabul edilmiş ve bu model doğrultusunda Türkiye'de kaydı alınan deprem hareketlerinin doğrusal olmayan regresyon analizi ile incelenmesi neticesinde Türkiye için geçerli olabilecek bir matematiksel formül velde edilmiştir. Bu formül yer hareketi parametreleri ile bu parametreleri etkileyen diğer faktörler arasındaki ilişkiyi sağlamaktadır. Bu analizin neticesinde pik zemin ivme değerlerinin ve spektral ivme değerlerinin tahmini için elde edilen ifadelerin, Türkiye'nin deprem riski taşıyan bölgelerinde dizayn amaçlı kullanılmak üzere zemine, mesafeye ve magnitude bağlı tepki spektrumunun oluşturulmasında yararlı olacağı görülmüştür. Elde edilen sonuçlar 1997 Uniform Building Code ve Türkiye deprem şartnamesindeki spekral eğriler ile karşılaştırılmış ve Türkiye için geçerli olan dizayn spektrumlarının aktif faylardan 1 0 km mesafeden sonra yüksek ivme değerleri verdiği görülmüştür. Hesap sonuçlarına göre bu çalışmada verilen tepki spektrum modelleri zemine bağlı yer hareketi dizayn parametrelerinin belirlenmesinde özellikle geniş bir aralık içerisinde magnitüd, mesafe ve değişik zemin durumları için daha gerçekçi yaklaşımlar sunmaktadır. Bu anlamda elde edilen sonuçlar senaryo depremleri ve deprem risklerinin azaltılması çalışmalarında etkili bir şekilde kullanılabilirler. Ayrıca yapılan karşılaştırmalar, belirli bir bölge için oluşturulmuş dizayn spektrumlarının başka bir bölgenin hesaplarında direkt olarak kullanılamayacağını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ATTENUATION RELATIONSHIP BASED ON STRONG MOTION DATA RECORDED IN TURKEY KALKAN, Erol M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof.Dr. Polat Gülkan December 2001, 78 pages Estimation of ground motion, either through the use of special earthquake codes or more specifically from site-specific researches is essential for the design of engineered structures. Rarely there are a sufficient number of ground-motion recordings near a site to allow a direct empirical estimation of the future motions expected for a design earthquake. Therefore it is necessary to develop attenuation relationship expressed in the form of equations or graphical curves for estimation ground motions in terms of magnitude, distance, site conditions and other effecting parameters. This is essential for both site-specific design and regional earthquake hazard mapping. Today there exist no reliable attenuation relationships published for Turkey in the international scientific literature. To address this deficiency one of the attenuation relationships derived on the basis of western North American Earthquakes by Boore et al. (1997), is selected in this study as a model, and valid mathematical formula is calculated by the help of nonlinear regression analysis on the basis of actual earthquake recordings taken in Turkey. This formula relating the selected ground- motion parameter of peak ground acceleration as well as spectral values of iiithe same variable to the different factors that influence the value of this parameter. The results of the analyses show that use of these predictive equations for the prediction of PGA and spectral acceleration values is a useful tool to construct site geology, distance and magnitude dependent response spectra for possible use in design, for any earthquake zone in Turkey. The results are compared with the site- dependent response spectral shapes prescribed in the 1997 Uniform Building Code (UBC) and current Turkish Seismic Code. It is shown that current design spectra in Turkey are too conservative for most structures located at distances from the active faults greater than 10 km. The results demonstrate that given response spectra models provide an accurate prediction of site and region-dependent ground-motion design parameters for a broad range of earthquake magnitudes, distances and geological conditions and may be used as an efficient tool both in deterministic (scenario earthquakes) and probabilistic seismic hazard assessment. These comparisons clearly serve as a reminder that there exists little support for the carefree import of design spectra curves from other environments for use in important engineering applications elsewhere.