Sıcak iklimlerde evsel atıksuların arıtılmasınıda alternatiflerin değerlendirilmesi
The Assesment of municipial wastewater treatment alternatives in hot climates
- Tez No: 95512
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YÜCEER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Evsel Atıksu, Ön Çökeltim, Sıcak İklim. w^iwmmm mama, Municipal Wastewater, Primary Sedimentation, Hot Climate. n
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ SICAK İKLİMLERDE EVSEL ATTKSULARIN ARITILMASINDA ALTERNATİFLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ Ç AĞATAYHAN BEKİR ERSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Ahmet YÜCEER Yıl: 2000, Sayfa 104 Jüri : Prof Dr. Ahmet YÜCEER : Doç. Dr. Osman SERİNDAĞ : Yrd. Doç. Dr. Mesut BAŞBÜYÜK Bu çalışmada sıcak iklimlerde evsel atıksularm arıtılmasında kullanılan alternatifler üzerine bir literatür araştırması ve ön çökeltimin arıtma verimine etkisini ortaya koymak amacıyla Adana evsel atıksulannın karakterizasyonu ve zamana bağlı çökelme deneyleri yapılmıştır. Sıcak iklimin hakim olduğu Adana Bölgesinde, evsel nitelikli ham atıksularda AKM konsantrasyonu 190-355 mg/L, KOİ 280-580 mg/L, Filtre KOİ 130-220 mg/L, BOİ5 210-465 mg/L, yağ-gres 50-80 mg/L, TKN 15-25 mg/L ve toplam fosfor 4-5,2 mg/L aralıklarında bulunmuştur. Ham atıksuyun flltrasyonundan sonra AKMMen kaynaklanan ortalama %40 KOİ ölçülmüştür. Bu çalışmada, atıksu numuneleri 15, 30, 60 ve 120 dakikalık sakin çökelmeye tabi tutulmuş ve çökelme sonucu üst fazdaki KOİ değişimi incelenmiştir. Bu analizler atıksularm çoğu zaman zayıf karekterde olduğunu göstermektedir. 120 dakikalık çökelme süresinden sonra askıdaki katıların ortalama %30'u çökelmektedir. Literatür bilgileri ve yapılan analizler, sıcak iklimlerde evsel atıksularm stabilizasyon havuzlarında ve sulak alanlarda hem ekonomik olarak hem de yüksek verimlerle antılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE ASSESSMENT OF MUNICIPAL WASTEWATER TREATMENT ALTERNATIVES IN HOT CLIMATES CAGATAYHAN BEKIR ERSU DEPARTMENT OF ENVIRONMENTAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES ÇUKUROVA UNIVERSITY Supervisor : Prof. Ahmet YUCEER Year: 2000, Pages: 104 Jury : Prof. Ahmet YUCEER Associate Prof. Osman SERINDAG Asst. Prof. Mesut BASIBUYUK In this study, literature survey about the alternative wastewater treatment systems available in hot climates and the characterisation of the municipal wastewater of Adana Region in order to determine the effect of primary sedimentation on treatment efficiency have been investigated. In the municipal raw wastewater of Adana Region dominated by hot climate, concentrations vary between 190-355 mg/L TSS, 280-580 mg/L COD, 130-220 mg/L filtered COD, 210-465 mg/L BODs, 50-80 mg/L oil-grease, 15-25 mg/L TKN and 4-5,2 mg/L TP. After filtration of raw sewage, avarege 40 % of COD was measured to be due to SS. In this study, the wastewater samples were let to settle for the retention periods of 15, 30, 60 and 120 minutes and COD levels have been observed in the supernatant. These analysis show that Adana Wastewater are mainly in weak character. Avarege 30 % of SS was removed, after settling time of 120 minutes. The literature and analysis show that the municipial wastewater can be purified in stabilization ponds and wetlands not only economically but also efficiently in hot climates.