Three dimensional nonlinear dynamic analysis of a reinforced concrete frame building in Bolu
Bolu'daki betonarme bir yapının üç boyutlu elastik ötesi dinamik analizi
  1. Tez No: 116122
  2. Yazar: ZEHRA ÇAĞNAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. POLAT GÜLKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sismik değerlendirme, Üç boyutlu elastik ötesi modelleme, Statik itme analizi, Elastik ötesi dinamik analiz, S AP2000 vı, Seismic evaluation, Three dimensional nonlinear modelling, Pushover analysis, Nonlinear time history analysis, SAP2000 IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
oz BOLU'DAKİ BETONARME BİR YAPININ UÇ BOYUTLU ELASTİK ÖTESİ DİNAMİK ANALİZİ Çağnan, Zehra Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Polat Gülkan Haziran 2001, 137 sayfa Hasarı sınırlandırmada, elastik ötesi analiz prosedürlerinin yönetmelikte yer alan eşdeğer deprem yükü yönteminden daha üstün olduğu yaygın olarak kabul edilir. Ancak modelleme ve hesaplamadaki sınırlamalardan dolayı birçok varsayım içerdiklerinden, bu prosedürlerin doğruluğu ve güvenilirliği dikkatlice değerlendirilmelidir. Yapılan varsayımlardan en önemlileri, malzeme davranışı ve yapının üç boyutlu olarak modellenmesiyle ilgili olanlardır. Bundan dolayı, hem deprem sırasında kuvvetli yer hareketi cihazıyla kayıt alınmış, hem de sismik davranışı veya deprem sonrası hasarı kaydedilmiş binalar, elastik ötesi analiz prosedürlerinin doğruluk ve güvenilirliğinin anlaşılmasında çok büyük önem taşımaktadırlar. Bu çalışmada, 12 Kasım 1999 Düzce depremi esnasında hasar görmüş beş katlı betonarme bir binanın sismik performansı değerlendirilmektedir. Çalışmada incelenen bina, Bayındırlık ve İskan Bakanlığının Bolu'daki müdürlüğü olup1980'li yıllarda projelendirilip inşa edilmiştir. Bu binaya ek olarak aynı arsa üzerinde beş adet bina daha bulunmaktadır. 12 Kasım 1999 Düzce depremi sırasında yer hareketini kaydeden cihaz, arsanın arka tarafında yer alan tek katlı binada bulunmaktadır. Bu çalışmaya konu olan bina, çeşitli kolonlarda kayma gerilmelerine bağlı kırılmalardan dolayı ağır hasar görmüştür. Binada oluşan hasar depremden hemen sonra detaylı bir şekilde kaydedilmiştir. Bu çalışmada önce binanın üç boyutlu analitik modeli hazırlanmıştır. Bu model kullanılarak, elastik ötesi dinamik ve statik itme analizleri gerçekleştirilmiştir. Bu analizlerin uygulanmasındaki esas amaç, deprem sonrası binada gözlenen kolon-kiriş hasarı ile analizlerden elde edilen hasarın uyumlu olup olmadığını incelemektir. Ortaya çıkan sonuçlar, kısa kolon etkisine bağlı olarak oluşan kolon hasarını hem elastik ötesi dinamik analiz hem de statik itme analizi ile gerçekçi bir şekilde elde etmenin mümkün olduğunu göstermektedir. Buna ek olarak elastik ötesi dinamik analizle elde edilen, gözlenen ve hesaplanan kiriş-kolon hasarı arasındaki korelasyonun, statik itme analiziyle elde edilenden daha iyi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THREE DIMENSIONAL NONLINEAR DYNAMIC ANALYSIS OF A REINFORCED CONCRETE FRAME BUILDING IN BOLU Çağnan, Zehra M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Polat GÜLKAN June 2001, 137 pages The superiority of nonlinear analysis procedures over code static lateral force procedure in controlling damage has been widely accepted. However, reliability and accuracy of these nonlinear analysis procedures have to be assessed before they can be used in routine design since they involve many simplifying assumptions due to limitations in modelling and computational capabilities. Simplifications made in representing material behaviour and in modelling three- dimensional building behaviour are a few of these. Structures for which exact measurements of ground motion in addition to observed damage reports and/or response records were obtained, provide invaluable opportunities to assess accuracy and reliability of these nonlinear analysis procedures. This study evaluates the performance of a five-story reinforced concrete frame building that was damaged during the 12 November 1999 Düzce earthquake. iiiThe case study building, which is the branch office of Ministry of Public Works and Settlement in Bolu, was designed and constructed in the 1980s. In addition to this building, there are five other buildings in the same compound. During the 12 November 1 999 Düzce earthquake, ground acceleration at this site was recorded in the one-storey building at the back of the complex. The case study building sustained severe damage that included column shear failures at various locations. After the earthquake, a careful recording of the damage distribution in the building was performed. A straightforward modelling process was used to create a three dimensional model of the building. Using this model, nonlinear time history and pushover analyses were performed. The main objective of these nonlinear analyses was to assess whether the analytical model of the building could indicate column-beam damages consistent with those observed at the site after the earthquake. Results illustrated that both the nonlinear time history and pushover analyses are capable of indicating the occurrence of column shear failures due to the short column effect. It was found that in case of nonlinear time history analysis correlation between the observed and calculated beam-column damage was better than that between the observed and calculated beam-column damage in case of pushover analysis.