Some applications of morphological filter design in image processing
Görüntü işlemede bazı morfolojik filtre tasarım uygulamaları
- Tez No: 116136
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KEMAL LEBLEBİCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gri-tonlu morfoloji, görüntü işleme, morfolojik resim süzgeçleri, genetik algoritma, köşe tanıma, kenar tanıma iv, Grey scale morphology, image processing, morphological filters, genetic algorithm, corner detection, edge detection. m
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
oz GÖRÜNTÜ İŞLEMEDE BAZI MORFOLOJİK FİLTRE TASARIM UYGULAMALARI Karameşe, Özlem Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Kemal Leblebicioğlu Aralık 2001, 88 sayfa Bu tezde“Morfoloji”, özellikle gri-tonlu morfoloji amaç edinilmiştir. Temel morfolojik operatörler uygulanmıştır ve morfolojik süzgeçler bir görüntü işleme aracı olarak vurgulanmıştır. Bazı gri renklerde morfoloji uygulamaları tartışılmıştır. Yapı elemanı morfolojik süzgeçlerin anahtar noktasıdır. Öte yandan uygun yapı elemanını bulmak zor bir iştir ve uzman bilgisi gerektirmektedir. Optimum yapı elemanını bulmak için bir yapay zeka aracı, genetik algoritmalar kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOME APPLICATIONS OF MORPHOLOGICAL FILTER DESIGN IN IMAGE PROCESSING Karameşe, Özlem M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Kemal Leblebicioğlu December 2001, 88 pages In this thesis, the purpose is investigating the“Digital Morphology”, especially the grey scale one. Basic morphological operators are implemented. Then morphological filters are emphasized as an image processing tool. Some grey scale morphology applications are discussed. The structuring element is the key point of morphological filters. But to find a suitable structuring element is very difficult and requires expert knowledge. To obtain an optimum structuring element, a useful AI (Artificial Intelligence) tool, genetic algorithms is used.