Prediction of production and injection performance of gas storage caverns in salt formations
Tuz formasyonlarında gaz depolama mağaralarının üretim ve enjeksiyon performanslarının belirlenmesi
- Tez No: 116156
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT BAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yeraltı Gaz Depolama, Tuz Mağarası, Simulator ve Optimizasyon. VI, Underground Gas Storage, Salt Cavern, Simulator, and Optimisation. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
oz TUZ FORMASYONLARINDA GAZ DEPOLAMA MAGARALARTNIN ÜRETİM VE ENJEKSİYON PERFORMANSLARININ BELİRLENMESİ ÖZTÜRK, Ertuğ Yüksek Lisans, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Suat BAĞCI Aralık 2001, 168 sayfa Doğal gaz yeraltı depolama gaz dağıtım sistemi için çok önemli ve karmaşık bir endüstridir. Gaz teknolojisine bir takım ilaveleri olan bir alt disiplin olarak gelişmiştir. Bu çalışmada depolama potansiyeli olan gerçek tuz domu incelenmiştir. Bu çalışma için gaz simulatöründe bir tuz mağarası modeli hazırlanmıştır. Burada, mağara derinliği ve enjeksiyon üretim performanslarım bulmak için CMG'nin yeni nesil Simulatörü IMEX kullanılmıştır. Tuz mağaralarının matriks tanımlaması kullanılmıştır. Teorik olarak dikdörtgen prizması seçilmiştir. Tuz mağara kuyusu ortaya yerleştirilmiştir. Tuz mağaralarının yeri Tuz Gölü sahasında seçilmiştir. Bu sahanın verileri ve eski kuyular gözdengeçirilmiştir. Hesaplamalarda sahanın gerçek verileri kullanılmıştır. Veriler formasyon ve tuz karakteristiklerini kapsar (yoğunluk, tuz gerilim sınırı). Tuz mağara derinliğinin seçimi en kritik noktalardan biridir. Derinlik tuz mağara basıncını tayin etmektedir. Tuz mağara tavan derinliği için altı derinlik aralığı seçilmiştir. Seçilen farklı derinlikler için, mağara derinliği optimize edilmiş, 1275 metre olarak bulunmuştur. Çeşitli akış hızlan için enjeksiyon ve üretim günleri belirlenmiştir. Son olarak optimum tuz mağara derinliği için optimum üretim akış hızı 17.66 MMSCF/D (0.5 MMCM/D) ve enjeksiyon akış hızı da 14.13 MMSCF/D (0.4 MMCM/D) olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PREDICTION OF PRODUCTION AND INJECTION PERFORMANCE OF GAS STORAGE CAVERNS IN SALT FORMATIONS ÖZTÜRK, Ertuğ M.Sc, Department of Petroleum and Natural Gas Engineering Supervisor: Prof. Dr. Suat BA?CI December 2001, 168 pages Underground storage of natural gas is a complex industry vital to a gas delivery system. It is developed as a sub-discipline of gas technology with certain additions. In this study a real salt cavern having the potential for being an underground gas storage unit was evaluated. A model of the salt cavern was constructed within the gas simulator established for the purposes of this study. The simulator IMEX that is the CMG's (Computer Modelling Group) new generation adoptive implicit explicit simulator was used to investigate the production and injection performance and depth of caverns. Grid description of the salt cavern was used. Theoretically a rectangular prism was chosen. The incavern well was set in the middle. The place of the salt cavern was chosen in Tuz Gölü field. The data of this field and old wells were reviewed. In calculations the actual data of the field was used. The data includes formation and salt characteristics (densities, limiting stress of salt). The selection of the cavern depth is one of the most critical point. The depth determines the cavern pressure. Six depth intervals were chosen for the top level of cavern. From various selected depths, the depth of the cavern was optimised and found as 1275 m. It was seen that as depth increased maximum cavern pressure increased but also allowable minimum cavern pressure increased. For various flow rates, maximum numbers of injection and production days were obtained. At the end of simulations optimum production flow rate was found as 17.66 MMSCF/D (0.5 MMCM/D) and optimum injection flow rate was found as 14.13 MMSCF/D (0.4 MMCM/D) for the optimum cavern depth.