Slope stability assessment of a bor mineral stockpile site
Bir bor minerali stoklama sahasının şev duyarlılığı değerlendirmesi
  1. Tez No: 116157
  2. Yazar: KORAY ÖNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT TUTLUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Şev Duraylılığı, Sayısal Modelleme, Sonlu Farklılıklar Metodu, FLAC. VI, Slope Stability, Numerical Modeling, Finite Difference Method, FLAC. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
oz BİR BOR MİNERALİ STOKLAMA SAHASININ ŞEV DURAYLILIĞI DEĞERLENDİRMESİ Önal, Koray Yüksek Lisans, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Levent Tutluoğlu Aralık 2001,88 sayfa Sayısal modelleme yöntemiyle kuzeybatı Türkiye'de yer alan Bandırma'da şev duraylılığı analizi yapılmıştır. Kaymanın sınırları ve büyüklüğünü belirlemek amacıyla saha gözlemleri yapılmıştır. Sayısal modelleme yöntemleri şev karmaşık bir geometriye sahip olduğunda ve şevin değişik yeraltı suyu ve yükleme durumları gibi etkilere maruz kalması durumunda oldukça yararlıdırlar. Bir sonlu farklılıklar programı olan FLAC kullanılarak, sayısal modelleme yöntemi ile daha önceki kayma yüzeyini ve güvenlik katsayısını elde etmek amacıyla simülasyonlar yapılmıştır. FLAC tarafından bulunan deplasman büyüklükleri sahada gözlenen deformasyonlara yakın çıkmıştır. Bunun yanında FLAC analizi gerilme çatlaklarını ve bunların şevdeki büyüklüklerini tahmin etmiştir.Kesitler metodunu kullanan bir program olan SLIDE, en kritik kayma yüzeyini ve ilgili güvenlik katsayısını bulmak için kullanılmıştır. Bunun dışında, saha çalışmaları sırasında ölçülen yeraltı suyu seviyesi de dahil olmak üzere, değişik yeraltı suyu durumları da FLAC ve SLIDE program paketlerinde denenmiştir. Güvenlik katsayıları ve kayma yüzeyi geometrileri belirlenmiş ve sonuçlar sahada gözlenen kayma da dikkate alınarak karşılaştırılın ıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SLOPE STABILITY ASSESSMENT OF A BOR MINERAL STOCKPILE SITE Önal, Koray M.Sc, Department of Mining Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Levent Tutluoğlu December 2001, 88 pages Slope stability analysis of a borax stockpile site located in Bandırma, which is in the Northwest Turkey was carried out by numerical modeling. Site investigations revealed the previous slide in the stockpile area. Field observations were made in order to identify the boundaries and the extent of the slide. Numerical modeling methods are useful for the slope stability analysis when the slope has a complex geometry and when it is subjected to different groundwater and loading conditions. Using the finite difference program FLAC, the simulations were carried out in order to obtain the previous slide geometry and the safety factor by numerical modeling. Displacement magnitudes determined by FLAC were close to the observed deformations around the field crack locations, especially for the saturated case. FLAC 111analysis also predicted tensile and shear crack locations and their extents in the slope. Another program SLIDE based on the method of slices is used to identify the most critical slip surfaces and to find the related safety factors. Groundwater conditions with different groundwater levels including the groundwater level measured in the fieldwork, were tried in the analyses by FLAC and SLIDE. Safety factors and slip surface geometries were determined, and the results were compared considering the slide observed in the field.