The Regional policies of the European Union and the possible implications on Turkey after her membership
Avrupa Birliğindeki bölgesel politikalar ve üyeliği sonrasında Türkiye'ye olası etkileri
- Tez No: 116163
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN TEKELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: European Community, regional inequalities, regional policies, Theil index 111
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
öz AVRUPA BİRLİĞİNDEKİ BÖLGESEL POLİTİKALAR VE ÜYELİĞİ SONRASINDA TÜRKİYE'YE OLASI ETKİLERİ Yerlikaya, Selda Yüksek Lisans, Şehir ve Bölge Planlama Tez Yöneticisi: Prof. Dr. îlhan Tekeli Mart, 2001, 176 pages Avrupa Topluluğu kurulduğu tarihten itibaren bölgesel eşitsizlik sorununa duyarlı olmuştur. Türkiye'nin tam üye olmak için büyük çaba sarfettiği Topluluğun bölgesel politikaları Türkiye'yi de yalandan ilgilendirmektedir. Türkiye Avrupa Topluluğu'na tam üye olduğu zaman kendi bölgesel eşitsizliklerinin yanısıra, Topluluk içindeki bölgesel eşitsizliklerle de karşılaşacaktır. Fakat faydalanacağı Topluluk Yapısal Fonları ile bölgesel eşitsizliklerini azaltmak için bir fırsat yakalayabilecektir. Bu tez çalışmasının amacı; Türkiye'nin Avrupa Topluluğu'na tam üyeliği halinde, Topluluk bölgesel politikasının, Türkiye üzerine olası etkilerinin belirlenmesidir. Avrupa Topluluğu ve Türkiye'deki bölgesel eşitsizliklerin ölçülmesinde Theil Metodu kullanılmıştır. Anahtar kelimelenAvrupa Topluluğu,Bölgesel Eşitsizlikler,Bölgesel Politikalar, Theil Index iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE REGIONAL POLICIES OF THE EUROPEAN UNION AND THE POSSIBLE IMPLICATIONS ON TURKEY AFTER HER MEMBERSHIP Yerlikaya, Selda M.S. Deparetment of City and Regional Planning Supervisor: Prof. Dr. ilhan Tekeli March, 2001, 176 pages The European Community has always approached to the regional inequality problem sensitively since the date of its foundation. The regional policies of the Community, to which Turkey spends so much effort to be a member, concern the Turkey. Turkey will face not only the regional inequalities of itself but also the ones in the Community as well if it becomes a full member. However, it will have the opportunity of reducing these inequalities by using the Structural Funds of Community supplied for regional area. The aim of this thesis study is determine the possible implications of the European Community's regional policy on Turkey after her membership. Theil Method has been used for measuring the regional inequalities in both European Community and Turkey.