Flora of Middle East Technical University campus (Ankara)
Orta Doğu Teknik Üniversitesi kampüsünün florası(Ankara)
- Tez No: 116162
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSA DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Kampus, Flora, Ankara iv
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
oz ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KAMPUSU FLORASI (ANKARA) Baş, Zübeyde Bilge Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Musa Doğan Nisan 2001, 109 sayfa Ankara, Türkiye'nin bitki çeşitliliğinin en fazla olduğu bölge olan İran-Turan fitocoğrafik bölgesinde yer alır. Bu çalışmada da Ankara sınırlan içinde yer alan ve korunmuş bir alan olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kampüsü'ndeki bitki çeşitliliği incelenmiştir. Tez iki ana kısımdan oluşmuştur. İlk kısımda çalışmanın amaçlan, bölgede yapılan çalışmalarla ilgili tarihi geçmiş, bölgenin fitocoğrafik, jeolojik topografik yapısı ve iklimi ile ilgili bilgiler verilmiştir. İkinci kısımda ise kampus için ilk kez familya teşhis anahtarı verilmiştir. Bu kısım ayrıca“Türkiye ve Doğu Ege Adaları Florası”na (Davis, 1965-1988) uygun şekilde verilen çalışma sonuçlanın, sonuçlarla ilgili tartışmaları ve bu çalışmadan çıkartılabilecek sonuçlan içermektedir 1997 ile 2000 yıllan arasında yapılan arazi gezileri sırasında toplam 869 örnek toplanıp teşhis edilmiştir. Bunun yanısıra literatür taraması ile bu çalışma sırasında toplanmayan türler de eklenerek ODTÜ kampusu florasının iii72 familya, 251 cins ve 463 türden oluştuğu saptanmıştır. Bu bitki türlerinden 48 tanesi endemiktir. 463 bitki türünün % 66.1 'inin en çok tür kapsayan ilk 10 familyaya dahil olduğu, %33.9'unun geri kalan 60 familyaya dahil olduğu belirlenmiştir. En çok tür kapsayan ilk 10 familya Asteraceae (67 tür), Poaceae (57 tür), Fabaceae (49 tür), Lamiaceae (37 tür), Brassicaceae (22 tür), Apiaceae (16 tür), Boraginaceae (16 tür), Ranunculaceae (14 tür), Papaveraceae (14 tür) ve Scrophulariaceae (14 tür) familyalarıdır. ODTÜ Kampusu florasındaki bitkilerin % 23. 9 'unun İran-Turan, % 7.9'unun Akdeniz, % 6.1 'inin Avrupa- Sibirya fitocoğrafık bölgesine dahildir. Bitki türlerinin % 62. 1 'inin ise fitocoğrafik bölgesi bilinmemektedir. Çalışma sonucunda ODTÜ kampusunun Ankara florasındaki bitki türlerinin yaklaşık % 30'una sahip olduğu tespit edilmiştir. ODTÜ kampusunun ekonomik açıdan önemli bazı bitki türlerini ve bunların akrabalarım içermesi nedeniyle gelecekte bitki genetik kaynağı olarak kullanılabileceği ve içerdiği bitki ve habitat çeşitliliği nedeniyle ekolojik açıdan da önemli bir koruma alanı olabileceği sonucuna varılmıştır. Bu nedenlerden dolayı kampus alanının ve içerdiği biyoçeşitliliğin korunması için gerekli önlemlerin alınması gerektiği görüşü belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FLORA OF MIDDLE EAST TECHNICAL UNIVERSITY CAMPUS (ANKARA) Baş, Zübeyde Bilge M. Sc, Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Musa Doğan April 2001, 109 pages Ankara is found in Irano-Turanian phytogeographical region of Turkey where plant diversity is fairly high. In this study, plant diversity of Middle East Technical University campus which take part within the province limits of Ankara was investigated. This thesis is composed of two main parts. In the first part scopes of the study are stated. Historical background about Ankara province is explained. Information about phytogeography, geology, topography and climate of the region was given. In the second part an identification key for the families growing in the campus was given for the first time. Results of the study are given in accordance with“Flora of Turkey and the East Aegean Islands”(Davis, 1965-1988). Second part contains discussion of the results and conclusions which can be drawn from this study.During the field trips between 1997 and 2000, 869 plant specimen were collected and identified. It was found that flora of Middle East Technical University campus is composed of 72 families, 25 1 genera and 463 species. It has also been determined that 48 plant species are endemic. 66.1 % of 463 species belongs to the first 10 families which contains the highest number of species. 33.9 % of the species belongs to the remaining 60 families. First 10 largest families are Asteraceae (67 species), Poaceae (57 species), Fabaceae (49 species), Lamiaceae (37 species), Brassicaceae (22 species), Apiaceae (16 species), Boraginaceae (16 species), Ranunculaceae (14 species), Papaveraceae (14 species) and Scrophulariaceae (14 species).23.9 % of the native plant species of Middle East Technical University campus flora belongs to the Irano-Turanian phytogeographical region, 7.9 % of the plant species belongs to the Mediterranean phytogeographical region and 6.1 % of the species belongs to the Euro-Siberian phytogeographical region. Phytogeographical origin of 62.1 % of the species is unknown. At the end of this study, it can be concluded that Middle East Technical University campus contains around 30 % of the plant species of the flora of Ankara. It contains economically important plant species and their wild relatives. So it may serve as a plant genetic resource in the future. Furthermore, it has relatively high species and habitat diversity. Thus, it is also important from an ecological point of view. For these reasons necessary measures should be taken in order to preserve the plant diversity of Middle East Technical University campus. Keyword:Middile East Technical University, Campus, Flora, Ankara