Spontaneous infiltration studies in Al-Mg-SiC system
Al-Mg-SiC sisteminde basınçsız infiltrasyon çalışmaları
  1. Tez No: 116169
  2. Yazar: HURİYE AKINCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGEHAN ÖGEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İnfiltrasyon, Al- SiC kompozitler, SiC'ün ıslatılması vı, Infiltration, Al-SiC composites, Wetting of SiC IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
oz Al-Mg-SiC SİSTEMİNDE BASINÇSIZ İNFİLTRASYON ÇALIŞMALARI AKINCI, Huriye Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Bilgehan ÖGEL Nisan 2001, 73 sayfa Bu çalışmada, SiC toz tabletlere alüminyum metalinin infiltrasyonu incelenmiştir. İnfıltrasyonun tabletlere kendiliğinden, sıvı metale dışardan basınç vb. uygulanmaksızın gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada optik mikroskop, tarama elektron mikroskopu ve X - ışınları kırınım analizi yöntemleri kullanılmıştır. İnfiltrasyon deneyleri, sıkıştırılmış saf SiC tozu, Mg tozu karıştırılmış SiC tozu ve Mg-Cu tozu karıştırılmış SiC tozundan hazırlanan tabletler kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Tabletlere saf Al, Al - 3% Mg alaşımı ve Al - 7.5% Mg alaşımı emdirilmiştir. İnfiltrasyon deneyleri azot atmosfer kontrollü fırında gerçekleştirilmiştir.SiC tabletlerin infiltrasyonu 1000 °C 'de azot kontrollü fırında, basınç uygulamadan başarılmıştır. Ancak, infiltrasyon sırasında numunenin boyutlarının değiştiği görülmüştür. Bu nedenle ileri deneylerde numunenin boyutlarını kontrol altında tutmak için, infiltrasyon deneyleri bakır bir yüksük içinde gerçekleştirilmiştir. İnfiltrasyon kalıbı uygulanan numunelerin, boyutlarını korudukları ve daha az gözenek içerdikleri görülmüştür. Eklenen alaşım elementlerinin etkilerini belirlemek için,“blok infiltrasyon deneyleri”gerçekleştirilmiştir. Artan Mg miktarıyla SiC parçacıkların dejenere olduğu gözlemlenmiştir. SiC parçacıkların etrafında AI4C3 oluştuğu belirlenmiştir ve bu oluşumun dejenerasyonun sebebi olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SPONTANEOUS INFILTRATION STUDIES IN AI-Mg-SiC SYSTEM AKINCI, Huriye M.S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Bügehan ÖGEL April 2001, 73 pages In this study, the infiltration of SiC particulate preforms with aluminium metal is investigated. It is aimed to infiltrate the preforms spontaneously, without the aid of any externally applied pressure to the liquid. Optical metallography, scanning electron microscopy and x- ray diffraction methods were used for this study. Infiltration experiments were performed using uniformly compacted pure SiC powder, Mg blended SiC powder and Mg-Cu blended SiC powder preforms. Pure Al, Al - 3 wt% Mg alloy and Al - 7.5 wt% Mg alloy were used as the infiltrating metal. The infiltration experiments were carried out under nitrogen atmosphere. It was found that during infiltration the preforms changed dimensions. Therefore, in further experiments the preforms were restricted with a copper ring in order to iiiachieve the control of the dimensions of the specimen. It is seen that the preforms infiltrated with a surrounding restrictive ring preserved the shape and resulted in less amount of pore. The SiC preforms were seen to be infiltrated spontaneously at 1000 °C under nitrogen atmosphere. In order to identify the effect of alloying element additions,“block infiltration experiments”were carried out. It is seen that increasing amount of Mg causes the degeneration of SiC particles. AI4C3 was found to form around the SiC particles and thought to be the reason of degeneration.