Spontan abortuslarda vasküler endotelyal büyüme faktörü gen polimorfizmlerinin araştırılması
Vascular endotelial growth factor gene polymorphism in spontaneous abortion
- Tez No: 247861
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALUK AKIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Spontan abortus, VEGF, Polimorfizm, Spontaneous Abortion, VEGF, polymorphism
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Spontan abortus, gebeliğin 20. gebelik haftasından önce herhangi bir müdahale olmaksızın sonlanması olarak tanımlanır ve üreme çağındaki kadınların belki de en yaygın problemidir. Özellikle erken spontan abortusların etiyopatogenezinde %50-60 oranında kromozomal anormallikler tespit edilirken olguların önemli bir kısmında herhangi bir sebep bulunamamaktadır. Biz bu çalışmamızda 2007-2010 yılları arasında Ege Üniversitesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı?na gönderilen spontan abortus materyalleri arasından karyotipi normal saptanan 81 örnekte etiyopatogenezden sorumlu olabileceğine dair önemli bilgi birikimi bulunan VEGF genine ait fonksiyonel olduğu daha önce gösterilmiş -2578 C/A ve 936 C/T polimorfizmlerini araştırdık.Kontrol grubu olarak sağlıklı 50 adet kadın ve 50 adet erkekte bu polimorfizmleri karşılaştırdığımızda 936 C/T polimorfizminin abortus örneklerinde kontrol grubuna göre anlamlı bir şekilde riski artırdığını saptadık. -2578 C/A polimorfizminin ise abortus ve kontrol grubunda farklı olmadığını gösterdik.VEGF, kadın reprodüktif sisteminin normal fizyolojisi ve normal gebeliğin implantasyon, embriyogenez ve ileriki haftalarında önemli görevleri olan bir büyüme faktörüdür. Başlıca görevleri vasküler permeabilite artışı, anjiyogenez, trofoblast invazyon ve infiltrasyonu, neovaskülarizasyon, damar endotelinin apoptozisten korunmasıdır.Daha önce VEGF ve spontan abortus ilişkisi çok sayıda olmayan çalışmalarda maternal DNA ile çalışılmış olmasına karşın fetal DNA örnekleri ile yapılmış herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu açıdan dünyada yapılmış ilk çalışma olma özelliğindedir. Ayrıca ülkemizde VEGF genine ait bu polimorfizmlerin çalışıldığı bir araştırmaya da rastlanmamıştır. Polimorfizmlerin allel frekansları popülasyonlarda farklılıklar gösterebilirler. Bu anlamda da bu polimorfizmlerin ülkemizdeki allel frekanslarının belirlendiği ilk çalışma olma özelliği taşımaktadır.Biz bu çalışmadan elde ettiğimiz veriler ışığında Türk toplumunda VEGF geni 936 C/T polimorfizminin önemli bir halk sağlığı problemi olan spontan abortus için tek başına yaklaşık 3,5 kat risk oluşturduğunu saptadık. Sonuç olarak VEGF polimorfizmleri spontan abortus patogenezinde rol oynayabilir.97
Özet (Çeviri)
Spontaneous abortion, accepted as a noninduced embryonic or fetal death before the 20th week of pregnancy. It is a very common problem among women. The main etiology of spontaneous abortions in 50-60 % of cases is chromosomal whereas the etiology of the remaining spontaneous abortions is unknown. In our study, we aimed to investigate two common polymorphisms, -2578 C/A and 936 C/T in the VEGF gene, which were previously reported to be associated with spontaneous abortions. Eighty-one normal karyotyped spontaneous abortions found at the Ege University Medical Faculty Medical Genetics Department between 2007- 2010 were included in the study.VEGF, is a growth factor which plays a multifunctional role in the normal female reproductive system, implantation of the embryo, and embryogenesis. The primary functions of VEGF are to increase vascular permeability, angiogenesis, invasion and infiltration of trophoblast, neovascularisation and the protection of vascular endothel from apoptosis.In previous studies the relation between VEGF and abortions were examined in maternal serum. This is the first study to report the role of VEGF in fetal DNA samples of spontaneous abortions and is also the first report to study the allele frequencies of VEGF in a Turkish population. 936 C/T polymorphism was found to be higher in the patient group compared to the control group which included 50 healthy men and 50 women. The other polymorphism -2578 C/A did not differ statistically between the cases and controls.In our study, the VEGF gene 936 C/T polymorphism was found to increase the risk of abortion 3.5 times. In conclusion, VEGF polymorphisms may play a role in the pathogenesis of spontaneous abortions.