Profile generation in continuous query environments for mobile clients
Sürekli sorgu ortamlarında mobil istemciler için profil üretimi
  1. Tez No: 116175
  2. Yazar: ÖZGÜR KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN DOĞAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Sürekli Sorgular, Veri Dönüştürümü, Konum Bazlı Sorgular, Mobil İstemciler, Kullanıcı Profil Üretimi, XML-QL vı, Continuous Queries, Data Transformation, Location-Based Queries, Mobile Clients, User Profile Generation, XML-QL IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
oz SÜREKLİ SORGU ORTAMLARINDA MOBİL İSTEMCİLER İÇİN PROFİL ÜRETİMİ KILIÇ, Özgür Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Asuman Doğaç Eylül 2001, 86 sayfa Sürekli sorgu sistemi kalıcı sorgulan kullanarak içindeki verisi sıkça değişen veri kaynağından sonuçlar üreten sistemdir. Bu sorgular kullanıcıların veriler üzerinde tercihlerini ve önceliklerini yansıtıyorsa bunlara kullanıcı profilleri de denmektedir. Sürekli sorgu sistemleri İnternet üzerindeki çok sık güncellenen verilerin idare edilmesine çözüm olmaya başlamıştır. Genişleyebilme özelliğinin yanı sıra bu tür sistemler müşterilerine profil üretme mekanizmaları sağlayabilmelidir. internete mobil erişim konum bazlı sorguların ortaya çıkmasına da neden olmuştur. Örneğin, bir mobil aygıt kullanıcısı işine giderken yolunun üzerindeki kapalı yollar ile ilgili bilgileri almak isteyebilir. Bu tür sorgulara genellikle konumbazlı sorgular denmektedir. Bazı sürekli sorgular aynı zamanda konum bazlı koşullar da içerebilir ve bu tür sorgulara konum bazlı sürekli sorgular da denebilir. Bu çalışmanın amacı sürekli sorgu ortamları için profil üretme mekanizması tasarlayıp geliştirmektir. Bu mekanizma kullanıcıların XML kaynaklan üzerinde profil tanımlamalarını sağlar. Üretilen profiller aynı zamanda konum esaslı koşullar da içerebilir. Sorgu sonuçlarının uygun formatlara dönüştürümü bu çalışma kapsamında ele alınmıştır. Bu tez kapsamında yapılan iş Mobil İstemciler İçin Sürekli Sorgular (MİS S) projesinin de bir alt sistemini teşkil etmektedir. MİS S yüksek derecede kişiselleştirilmiş bilgilerin XML yapılı kaynakları kullanarak mobil şebeke operatörleri vasıtasıyla dağıtılması üzerine bir mimari önerir. MİS S veri kaynaklarının oluşturan dokumalar yerine bunları sorgulayan sorguların indekslenmesini amaç edinerek mimarinin yüksek ölçekliliğini sağlamaktadır. Problemin bu kısmı eş çalışma olan [Ozen0l] tezinde yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PROFILE GENERATION IN CONTINUOUS QUERY ENVIRONMENTS FOR MOBILE CLIENTS KILIÇ, Özgür M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Asuman Doğaç September 2001, 86 pages A continuous query system generates results by using persistent queries from a data source, which involves frequently changing information. When these continuous queries are used to describe the information preferences of individual users, they are also named as user profiles. Continuous query systems have become solutions to the problem of managing frequently changing information over the Internet. In addition to its scalability these systems should also provide mechanisms for user profile generation. Mobile access to the Internet also brings the issue of location-based queries. For example a mobile device user may want to receive the list of closed roads on his or her way to work. Such queries are generally called location-based queries. Some mcontinuous queries could also include location-based conditions and such a query could be called location-based continuous query. The purpose of this work is to design and implement a mechanism for profile generation in continuous query environments. This mechanism enables users to define profiles based on XML resources. The generated profiles are also capable of defining location based continuous queries. Transformations of the results of profiles are also covered in this work. The work done in this thesis also forms the user profile generation sub system for the Continuous Queries for Mobile Clients (CQMC) project, which describes an architecture for mobile network operators to deliver highly personalized information from XML resources to mobile clients. To achieve high scalability in CQMC architecture profiles are indexed rather than documents. This part of the problem is attacked in an accompanying thesis [OzenOl].