Nonvalvüler atriyal fibrilasyonlu, yoak kullananhastalarda üst gis kanama riskini belirleyen faktörler
Factors determining the risk of upper gastrointestinal bleeding in patients with non-valvular atrial fibrillation using noac
- Tez No: 1000500
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFE USTA ATMACA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Kardiyoloji, Gastroenteroloji, Internal diseases, Cardiology, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Yeni Nesil Oral Antikoagülan, Atriyal Fibrilasyon, Üst Gastrointestinal Kanama, NLR oranı, PDW, PLT, PDW/PLT oranı, Toplam Charlson Indeksi, CRP, CRP/albümin oranı, New Generation Oral Anticoagulant, Atrial Fibrillation, Upper Gastrointestinal Bleeding, NLR ratio, PDW, PLT, PDW/PLT ratio, Total Charlson Index, CRP, CRP/albumin ratio
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Amaç: Üst GİS kanamaları, mortalite ve morbiditesi yüksek, sık karşılaşılan acil bir klinik durumdur. Hastaların risk faktörlerinin erken belirlenmesi, doğru zamanda müdahale için kritik öneme sahiptir. NVAF erişkin popülasyonda yaygın görülen, tromboembolik komplikasyonlar nedeniyle mortalite ve morbidite yi artıran klinik durumdur. Bu hastalarda emboli riskini azaltmak amacıyla, tahmin edilebilir etki profili ve daha az ilaç etkileşimi nedeniyle YOAK'lar temel tedavi yaklaşımı haline gelmiştir. Ancak, bu tedavi vitamin K antagonistlerine kıyasla daha düşük intrakraniyal kanama riski taşısalar da GİS kanamaları açısından risksiz değildir. Bu çalışmada, hastanemiz İç Hastalıkları Kliniği'nde yatarak tedavi gören non-valvüler atriyal fibrilasyon (NVAF) tanısıyla yeni nesil oral antikoagülan (YOAK) kullanan ve üst gastrointestinal sistem (GİS) kanaması gelişen hastalarda, kanamaya yol açabilecek klinik risk faktörlerinin araştırılması amaçlanmıştır Materyal ve Metod: Bu retrospektif, kesitsel, tek merkezli ve hastane tabanlı çalışmaya, 06 Temmuz 2021 ile 06 Haziran 2025 tarihleri arasında İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği'nde yatarak tedavi gören, non-valvüler atriyal fibrilasyon (NVAF) tanılı ve yeni nesil oral antikoagülan (YOAK) kullanımına bağlı varis dışı üst gastrointestinal kanama tanısıyla yatan 100 hasta ile benzer komorbiditelere sahip ve YOAK kullanan daha önce üst GİS kanama öyküsü olmayan 50 hasta çalışmaya alınmıştır. Hastaların demografik bilgileri (yaş, cinsiyet), Charlson Komorbidite İndeksi skoru, komorbiditeler (kalp yetmezliği, hipertansiyon, diyabet vb.), kullanılan NOAK türü (rivaroksaban, apiksaban, edoksaban, dabigatran), diğer ilaç öyküleri ve laboratuvar parametreleri (tam kan sayımı, böbrek-karaciğer fonksiyon testleri, elektrolitler, lipid profili, koagülasyon testleri, enflamatuar belirteçler dahil) ile üst GİS endoskopi bulguları kayıt edilmiştir.İstatistiksel analizler IBM SPSS Statistics 28.0 yazılımı ile gerçekleştirilmiştir. Tanımlayıcı istatistikler uygun şekilde sunulmuştur. Normallik dağılımı Shapiro-Wilk testi ile değerlendirilmiş; normal dağılan sürekli değişkenlerin gruplar arası karşılaştırması için Bağımsız Örneklem T Testi, normal dağılmayanlar için Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Kategorik değişkenlerin karşılaştırılmasında ise Ki-Kare testi uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen toplamda 150 hastadan 100 kanama hastası ile 50 kontrol hastası arasında cinsiyet dağılımı açısından anlamlı fark bulunmazken (p>0.05), hasta grubunda yaş ortalaması daha yüksek bulunmuştur (78.4±8.3 vs 72.3±9.3, p<0.05). Hasta grubunda Charlson Komorbidite İndeksi skoru daha yüksekti(p<0.05). LDL- kolesterol oranı vaka grubunda daha düşük (p<0.05), serebrovasküler olay ve malignite öyküsü ise daha yüksek oranda görüldü (p<0.05). İlaç kullanım profilinde, vaka grubunda beta bloker kullanımı daha düşük (p<0.05), asetilsalisilik asit (ASA) ve dabigatran kullanımı ise daha yüksekti (p<0.05). Laboratuvar bulgularına göre, vaka grubunda CRP, CRP/albümin oranı, PDW/PLT oranı, INR, aPTT, glukoz, üre ve kreatinin değerleri anlamlı derecede yüksek; hemoglobin, hematokrit ise anlamlı derecede düşük saptandı (p<0.05). Sonuç: Vaka grubunda daha ileri yaş, daha yüksek komorbidite yükü, eşlik eden ASA ve dabigatran kullanımı ile artmış enflamasyon ve renal disfonksiyon bulguları, NOAK alan NVAF hastalarında üst GİS kanama riski ile ilişkili önemli klinik faktörler olarak öne çıkmaktadır. Bu bulgular, bu hasta grubunda kanama riskinin değerlendirilmesinde multidisipliner bir yaklaşım ve bireysel risk faktörlerinin dikkate alınmasının gerekliliğini ortaya koymaktadır
Özet (Çeviri)
Objective: Upper GI bleeding is a common emergency clinical condition with high mortality and morbidity rates. Early identification of risk factors in patients is critical for timely intervention. NVAF is a common clinical condition in the adult population that increases mortality and morbidity due to thromboembolic complications. To reduce the risk of embolism in these patients, NOACs have become the primary treatment approach due to their predictable effect profile and fewer drug interactions. However, although they carry a lower intracranial bleeding risk compared to vitamin K antagonists, they are not risk-free in terms of GI bleeding. This study aimed to investigate the clinical risk factors that may lead to bleeding in patients with non-valvular atrial fibrillation (NVAF) who were hospitalized in our Internal Medicine Clinic, used new-generation oral anticoagulants (NOACs), and developed upper gastrointestinal (GI) bleeding. Material and Methods: This retrospective, cross-sectional, single-center, hospital-based study included 100 patients diagnosed with non-valvular atrial fibrillation (NVAF) and hospitalized with a diagnosis of non-variceal upper gastrointestinal bleeding related to the use of a new- generation oral anticoagulant (NOAC), and 50 patients with similar comorbidities who were using NOAC and had no previous history of upper GI bleeding. The patients' demographic information (age, gender), Charlson Comorbidity Index score, comorbidities (heart failure, hypertension, diabetes, etc.), type of NOAC used (rivaroxaban, apixaban, edoxaban, dabigatran), other medication history, and laboratory parameters (including complete blood count, kidney-liver function tests, electrolytes, lipid profile, coagulation tests, inflammatory markers) and upper GI endoscopy findings were recorded. Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics 28.0 software. Descriptive statistics were presented appropriately. Normality of distribution was assessed using the Shapiro-Wilk test; the Independent Samples T-test was used for intergroup comparisons of normally distributed continuous variables, and the Mann-Whitney U test was used for non-normally distributed variables. The Chi-square test was applied for comparisons of categorical variables. Findings: Among the total of 150 patients included in the study, there was no significant difference in gender distribution between the 100 bleeding patients and the 50 control patients (p>0.05), but the mean age was higher in the patient group (78.4±8.3 vs 72.3±9.3, p<0.05). The Charlson Comorbidity Index score was higher in the patient group (p<0.05). The LDL- cholesterol ratio was lower in the case group (p<0.05), while cerebrovascular events and malignancy history were observed at a higher rate (p<0.05). In terms of medication use, beta- blocker use was lower in the case group (p<0.05), while acetylsalicylic acid (ASA) and dabigatran use was higher (p<0.05). According to laboratory findings, CRP, CRP/albumin ratio, PDW/PLT ratio, INR, aPTT, glucose, urea, and creatinine values were significantly higher in the case group; hemoglobin and hematocrit were significantly lower (p<0.05). Conclusion: In the case group, advanced age, higher comorbidity burden, concomitant ASA and dabigatran use, increased inflammation, and renal dysfunction findings emerged as important clinical factors associated with upper GI bleeding risk in NVAF patients receiving NOACs. These findings highlight the need for a multidisciplinary approach and consideration of individual risk factors in assessing bleeding risk in this patient group.