Studies to increase the toughness of epoxy matrices
Epoksi matrikslerin tokluğunu arttırmaya yönelik çalışmalar
  1. Tez No: 116176
  2. Yazar: CENGİZ ÇELİKBİLEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNERİ AKOVALI, DOÇ. DR. CEVDET KAYNAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Epoxy resin, recycled rubber, rubber toughening, surface modification, mechanical properties. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
oz EPOKSI MATRIKSLERIN TOKLUĞUNU ARTTIRMAYA YÖNELİK ÇALIŞMALAR Çelikbilek, Cengiz Yüksek Lisans, Polimer Bilimi ve Teknolojisi Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Güneri Akovalı Ortak Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Cevdet Kaynak Nisan 2001, 65 sayfa Bu çalışmada, farklı modifikasyon teknikleri kullanılarak epoksi reçinesinin toklaştırılması amaçlanmıştır. İlk modifikasyon yöntemi, geri kazanılmış lastik parçalanma reçineye eklenmesidir. Lastik ile epoksi reçinesi arasındaki uyumluluğu arttırmak amacıyla, epoksi - lastik sisteminin hazırlanması sırasında yedi farklı silan bağlayıcı kullanılmış ve elde edilen numunelerin mekanik özellikleri incelenmiştir Silikon bazlı bir plastik katkı malzemesi olan Tegomerin epoksi reçineye ilavesi bu çalışmadaki diğer bir modifikasyon tekniğidir.Sonuç olarak, geri kazanılmış lastik ve plastik katkı malzemesinin (Tegomer) kullanımı, epoksi reçine sistemlerinin mekanik performansında önemli bir değişikliğe sebep olmamıştır. Fraktografik çalışmalar, bazı silan bağlayıcıları kullanıldığında, epoksi matriks ile lastik parçaları arasındaki arayüzeyin geliştiğini göstermektedir. Anahtar Sözcükler : Epoksi reçinesi, geri kazanılmış lastik, lastikle toklaştırma, yüzey modifikasyonu, mekanik özellikler VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STUDIES TO INCREASE THE TOUGHNESS OF EPOXY MATRICES Çelikbilek, Cengiz M.S., Department of Polymer Science and Technology Supervisor : Prof. Dr. Güneri Akovalı Co-Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Cevdet Kaynak April 2001, 65 pages This work covers studies on epoxy resin systems modified with two different toughening phases. First modification was the inclusion of recycled rubber particles. In order to increase the compatibility between the rubber and epoxy resin, seven different silane coupling agents were used during the preparation of epoxy - rubber systems and the mechanical properties of the final products were observed. Tegomer, which is a silicon based plastic additive was mixed into the epoxy resin as a second modification technique to observe the changes in the mechanical properties. IllIt is concluded that use of recycled rubber particles and plastic additive (Tegomer) do not lead to significant changes in the mechanical performance of the epoxy resin system. Fractographic studies revealed the improvements of the interface between the epoxy matrix and the rubber particles when surface treated by some silane coupling agents.