Atatürk Boulevard as a locus of the modernization project of the Turkish Republic
Türkiye Cumhuriyetinin modernizasyon projesinin bir mahali olarak Atatürk Bulvarı
  1. Tez No: 116184
  2. Yazar: ÖZLEM ÇAĞLAR
  3. Danışmanlar: DR. TANSEL KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Bulvar, Kamusal Alan, Kentsel mekan, Modernizasyon, Modernlik, Ankara, Atatürk Bulvarı iv, Boulevard, Public realm, Urban space, Modernization, Modernity, Ankara, Atatürk Boulevard iii
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN MODERNİZASYON PROJESİNİN BİR MAHALİ OLARAK ATATÜRK BULVARI Çağlar, Özlem Yüksek Lisans, Mimarlık Tez Yönetmeni: İnsi. Dr. Tansel Korkmaz Eylül 2001, 164 sayfa Bu çalışma, bulvarın modern bir kentsel mekan olarak oluşumunu incelemektedir: Bulvarın ulus devletlerin ulusal kimliklerini simgelemeleri için bir model mekan haline nasıl geldiği, -orijini, dönüşümleri ve simgesel ve fiziksel karakterleri üzerine modernizasyon projesi çerçevesinde vurgu yapılarak incelenmesi amaçlanmıştır. Bulvarın, modern dünyada, 19. yüzyılın belirli Avrupa kentlerinde, ortaya çıkışı mekanın modem yönlerinin anlaşılmasına ortak bir temel oluşturması için çalışılmıştır. Geç örneklerden Atatürk Bulvarı, yeni kurulmuş ulus devletin, Türkiye Cumhuriyeti, modem başkentinde simgesel bir mekan olarak bu tezin örneği seçilmiştir. Cumhuriyetin batılılaşma/modernleşme projesinin belirli yönleri, belli başlı kurumlan ve modernliğin imgelerini barındıran bulvarın özelliğini anlamak amacı ie gözden geçirilmiştir. Amaç, seçilen kent mekanının modernleşmesinin belirli bir mekan ve belirli bir süreç içerisinde nasıl gerçekleştirildiğinin bir örneği olarak analitik bir okumasının yapılmasıdır. Bu süreç 1923-1950 arası, Ankara'nın sıradan bir Anadolu kasabasından yeni ulus devletin başkentine dönüştüğü zamanlardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ATATÜRK BOULEVARD AS A LOCUS OF THE MODERNIZATION PROJECT OF THE TURKISH REPUBLIC Çağlar, Özlem MArch., Department of Architecture Supervisor: Inst. Dr. Tansel Korkmaz September 2001, 164 pages This study mainly examines the formation of boulevard as a modern urban space: How the boulevard became a model urban space for nation-states to represent their modern identity -with a special accent on its origins and transformations, and its representational and physical characteristics within the framework of modernization project. The emergence of boulevard within modern world, those of the 19th century prominent European capitals, is studied to obtain a common ground to understand its modern aspects. One of the late examples, Atatürk Boulevard, is chosen as the case of this thesis as a representational site of the modem capital of the newly established nation-state -the Turkish Republic. The specific aspects of the westernization/modernization project of the Republic are scrutinized in order to understand the uniqueness of the Boulevard housing the fundamental institutions and images of modernity. The objective is to make an analytical reading of the case as an example of how modernization was realized in a certain space of the city in a certain time process: between the years 1923 and 1950, when Ankara was in a transformation from a small insignificant Anatolian town to the capital city of the new nation-state.