Optimum design of composite membranes with curved fiber courses
Eğrisel elyaf açılı kompozit levhaların optimum tasarımı
  1. Tez No: 116185
  2. Yazar: ÜMİT CEYHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVEND PARNAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: optimum tasarım, tabakalı kompozit, eğrisel elyaf açısı, Tsai-Hill başarısızlık kriteri, bikübik Bezier yüzeyi, kübik Bezier eğrisi, değişken bağlantı yöntemi, ardışık kuadratik programlama vı, optimum design, laminated composite, curved fiber course, Tsai- Hill failure criterion, bicubic Bezier surface, cubic Bezier curve, variable linking, sequential quadratic programming IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
oz EGRISEL ELYAF AÇILI KOMPOZİT LEVHALARIN OPTİMUM TASARIMI Ceyhan, Ümit Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Levend Parnas Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Süha Oral Eylül 2001, 107 Sayfa Bu çalışmada, elyaf açılan eğrisel olabilen kompozit levhaların optimum tasarımı için yeni bir yöntem sunulmaktadır. Optimizasyon probleminin amacı kompozit levhanın ağırlığının en aza indirilmesidir. Tasarım tahditleri kompozit malzemenin mukavemeti ile ilgilidir. Tsai-Hill başarısızlık kriteri tasarım mukavemet kriteri olarak kullanılmıştır. Tabaka kalınlıkları iki yönlü üçüncü dereceden Bezier yüzeyleri, elyaf açılan ise üçüncü dereceden Bezier eğrileriyle tanımlanmıştır. Tasarım değişkenleri iki yönlü üçüncü dereceden Bezier yüzeyleri ve üçüncü dereceden Bezier eğrilerinin kontrol noktalarının koordinatlan şeklinde ifade edilmiştir. Değişken bağlantı yöntemiyle tasarım değişkenlerinin sayısı daha da azatılmakta ve tasarımda simetri sağlanmaktadır. DOT 5.0 isimli ticari optimizasyon yazılım paketindeki ardışık kuadratik programlama yöntemi tasarım optimizasyon yöntemi olarak kullanılmaktadır.Levhanın modellenmesi üç düğümlü sonlu levha elemanları kullanılarak yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPTIMUM DESIGN OF COMPOSITE MEMBRANES WITH CURVED FIBER COURSES Ceyhan, Ümit M. S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Levend Parnas Co-Supervisor: Prof. Dr. Suha Oral September 2001, 107 Pages In this study, a new methodology for the optimum design of laminated composites that may have curved fiber courses is presented. The objective of the optimization problem is the minimization of weight of the laminated composite. Design constraints are on strength of the composite material. The Tsai-Hill failure criterion is used as the design strength criterion. Layer thicknesses and fiber angles are represented by bicubic Bezier surfaces and cubic Bezier curves, respectively. Design variables are coordinates of control points of those Bezier splines. The design variable linking procedure is used in order to reduce the number of design variables further and to provide symmetry in the design. The sequential quadratic programming method provided by the commercial optimization software package DOT 5.0 is used as the design optimization method. The modelling of the laminate is done by using three- node finite membrane elements. iii