Prediction of glass forming ability in Zr based binary alloys
Zr-bazlı alaşımlarda camsı yapı oluşturma eğiliminin tahmini
- Tez No: 116201
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. KADRİ AYDINOL, PROF. DR. M. VEDAT AKDENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Camsı yapı oluşturma eğilimi, psödopotansiyel teorisi, karışım entalpisi, ağdalılık, indirgenmiş cam sıcaklığı. iv, Glass forming ability, pseudopotential theory, mixing enthalpy, viscosity, reduced glass temperature. in
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
oz ZR BAZLI ALAŞIMLARDA CAMSI YAPI OLUŞTURMA EĞİLİMİNİN TAHMİNİ Dilsizoğlu, Beril Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. M. Kadri Aydınol Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Vedat Akdeniz Ağustos 2001, 109 Sayfa Alaşım elementlerinin Zr-TM bazlı alaşımlarda camsı yapı oluşturma eğilimine olan etkileri incelendi Psödopotansiyel teoriden ve Monte Carlo simulasyonlarından elde edilen sonuçlar, karışım entalpisi, ağdalılık ve indirgenmiş cam sıcaklığı kavramlarıyla ilgilendrilerek yorumlandı. Bu çalışmada Zr7oAİ28X2, Zr80Coı8X2, Zr75Fe23X2, Zr75Nİ23X2, Zr9oSİ8X2 ve Zr4oCu58X2 alaşım sistemleri incelendi. Camsı yapı oluşturma eğilimini arttıran alaşım elementleri V, Nb, Mo, Tc, Ta, W, Re, B, C ve Bi olarak bulundu. Bu davranış, bu elementlerin yüksek oksidasyon değerlerine ve sisteme sağladıktan elektronik perdeleme miktarına bağlanabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PREDICTION OF GLASS FORMING ABILITY IN ZR BASED BINARY ALLOYS Dilsizoğlu, Beril M.S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. M. Kadri Aydınol Co-Supervisor: Prof. Dr. M. Vedat Akdeniz August 2001, 109 Pages The effects of a wide range of impurity elements on glass forming ability of Zr-TM based alloy systems have been investigated. The results obtained from the pseudopotential theory and Monte Carlo simulations were analyzed concerning the mixing enthalpy, viscosity and reduced glass temperature concepts. In this study, Zr7oAİ28X2, Zr8oCoı8X2, Zr7sFe23X2, Zr75Ni23X2, Zr90SigX2 and Zr4oCu58X2 alloy systems have been investigated. The impurity elements that increase the glass forming ability were found as Tc, Re, W, Mo, V, Ta, Nb, B, C and Bi. This behaviour may be attributed to their high stable oxidation states and the amount of electronic screening they introduce to the system.