Synthesis and characterization of bulk glass-forming iron-boron based alloy systems
Demir-boron bazlı iri ve hacimli metalik camların sentezi ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 153179
  2. Yazar: SELEN NİMET GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT AKDENİZ, PROF. DR. AMDULLA MEKHRABOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Demir bazlı alaşımlar, İri ve hacimli metalik camlar, Cam oluşturma eğilimi, Konvansiyonel Fe-B alaşımı, Savurmalı döküm yöntemi vıı, Fe-based alloys, Bulk metallic glasses, Glass forming ability, Commercial Fe-B alloy, Centrifugal casting method
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
oz DEMIR-BORON BAZLI IRI VE HACİMLİ METALİK CAMLARIN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Gürbüz, Selen Nimet Y. Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Vedat Akdeniz Ortak Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Amdulla Mekhrabov Haziran 2004, 207 sayfa İki ana kısımdan oluşan bu çalışmanın amacı Fe-bazlı sistemlerin cam oluşturabilme eğilimlerini incelemektir, ilk kısım, atomistik ve termodinamik yaklaşımlar çerçevesinde, yüksek cam oluşturma eğilimi gösteren Fe-bazlı alaşım sistemlerinin belirlenmesi için ihtiyaç duyulan teorik modelleme çalışmasını içermektedir. İkinci kısım yapılan teorik modelleme çalışmalarının sonuçlarını değerlendirmek ve desteklemek amacıyla yapılan deneysel araştırmaları kapsamaktadır. Bu amaçla, ilk kısımda, psüdopotansiyel yaklaşımı içerisinde alaşımların elekronik teorisi bazında, belirlenmiş demir bazlı aday sistemlerin, Fe- (B, Zr, Nb, C, W), cam oluşturma eğilimini arttıran üçüncü alaşım elementlerini saptamak için teorik çalışmalar yapılmıştır. vıDeneysel kısımda, teorik çalışma sonuçlan çerçevesinde, teorik modellemesi yapılan ikili sistemlerden bir tanesi ve bu ikili sistemin cam oluşturma eğiliminde artış sağlayan üçüncü alaşım elementleri belirlenmiştir. İlk olarak, belirlenen kompozisyonlar düşük saflığa sahip konvansiyonel Fe-B alaşımı ile hazırlanmış, bu kompozisyonlar savurmalı döküm yöntemi ve bakır kalıp kullanılarak üretilmiştir. Elde edilen sonuçların karşılaştırılması için aynı kompozisyonlar saf elementlerden hazırlanarak, aynı döküm tekniği ve kalıp kullanılarak üretilmiştir. Döküm numunelerinin incelenmesinde DSC, XRD, SEM, EDS ve mikroyapı inceleme teknikleri kullanılmıştır. Fe-B-Nb ve Fe-B-W üçlü alaşım sistemlerinde, bakır kalıba balta ağzı biçiminde dökülen alaşımların ince kısımlarında camsı faz elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF BULK GLASS-FORMING IRON-BORON BASED ALLOY SYSTEMS Gürbüz, Selen Nimet M.Sc. Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Prof.Dr. Vedat Akdeniz Co-Supervisor: Prof.Dr. Amdulla Mekhrabov June 2004, 207 The aim of this study, which was carried out in two main parts, is to investigate the glass forming ability of Fe-based systems. The first part involves the theoretical modeling to cover the requirement of a predictive model to identify the Fe-based alloy families that have high glass forming ability in the frame of atomistic and thermodynamic approach. The second part involves the experimental investigations to prove the results of the conducted theoretical modeling studies. For this purpose, in the first part, theoretical investigations were performed to identify the third alloying elements that will lead to an increase in the glass forming ability on the base of electronic theory of alloys in pseudopotential approximation for selected Fe- based systems, Fe - (B, Zr, Nb, C, W). IVIn the experimental part, in the frame of the theoretical investigation results, one of the theoretically modeled binary system, and the third alloying elements that were predicted to lead an increase in the glass forming ability of the selected binary system, were determined. As a first step, designated compositions were synthesized by using low grade conventional Fe-B alloy as a raw material by using centrifugal casting technique and copper mold casting method. To compare the results, same compositions were also cast from the high purity elements by using the same technique and method. For the characterization of these cast specimens, DSC, XRD, SEM, EDS and metallographic examination techniques were used. Amorphous structure was successfully obtained in the thin sections of the wedge- cast samples for Fe-B-Nb and Fe-B-W ternary systems.