Lewis acid mediated asymmetric synthesis of ferrocene substituted pyrrolidine derivatives via the 1,3-dipolar cycloaddition reactions of azomethine ylides
Lewis asitli ortamda yapısında ferrosen bulunan pirolidin türevlerinin azometin yilitlerin 1,3-dipolar halkasal katılma tepkimeleri ile asimetrik sentezi
- Tez No: 116202
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZDEMİR DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Oppolzer camphor sultamı, kiral azometin yilid, pirolidin türevleri, ferrosen, 3 -dipolar halkasal katılma tepkimeleri, Lewis asidi VI, Oppolzer's camphor sultam, chiral azomethine ylide, pyrrolidine derivatives, ferrocene, 3-dipolar cycloaddition reactions, Lewis acid. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
öz LEWIS ASİTLİ ORTAMDA YAPISINDA FERROSEN BULUNAN PİROLİDİN TÜREVLERİNİN AZOMETİN YİLİDLERİN 1,3-DİPOLAR HALKASAL KATILMA TEPKİMELERİ İLE ASİMETRİK SENTEZİ ÖNER, İMDAT Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Özdemir Doğan September 2001, 69 sayfa Lewis asidli ortamda yapısında ferrosene bulunan pirolidin türevlerinin asimetrik sentezi, stabilize olmuş kiral azometin yilidlerin 1,3-dipolar halkasal katılma tepkimeleri ile gerçekleştirilmiştir. Yilidler, Grigg, Tsuge ve Joucla'nın birbirlerinden bağımsız olarak geliştirdikleri imin tautomerleşme metoduyla elde edildi. Oppolzer'ın kiral sultamı kiral kontrol elementi olarak kullanıldı.1,3-dipolar halkasal katılma tepkimeleri için, gılisin sultam 58 ve ferrosenkarboksaldehit benzen içinde 95°C-100°C de su çıkararak birleştirilerek imin ve onun tautomerleşmesiyle kiral azomethin yilid 60 elde edildi. Bu yilid dietilçinko ile muamele edildi ve elektronca fakir dipolarofiller; dimetil maleat, N- fenilmaleimid, N-metilmaleimid, metil akrilat ve akrilonitril ile ayrı ayrı tutularak tekabül eden halkasal katılma ürünleri normal ve kabul edilebilir verimlerle oluştu. Bütün hallerde, bir tane halkasal katılma ürünü izole edildi ve tepkime oldukça endo-seçici oldu. Ürünler !H-, 13C- ve 2D-NMR teknikleri (COSY, HMBC ve HMQC) ile karakterize edildi. İR ve Mass spektroskopide yapıların karakterizasyonuna yardımcı oldu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LEWIS ACID MEDIATED ASYMMETRIC SYNTHESIS OF FERROCENE SUBSTITUTED PYRROLIDINE DERIVATIVES VIA THE 1,3-DIPOLAR CYCLOADDITION REACTIONS OF AZOMETHINE YLIDES ÖNER, İMDAT M. S., Department of Chemistry Supervisor: Asst. Prof. Dr. Özdemir Doğan September 2001,69 pages Lewis acid mediated asymmetric synthesis of ferrocene substituted pyrrolidine derivatives was accomplished by 1,3 -dipolar cycloaddition reactions of chiral, stabilized azomethine ylides. The ylides were obtained by imine tautomerization method developed by Grigg, Tsuge, and Joucla separately. Oppolzer's camphor sultam was used as the chiral control element. For 1,3 -dipolar cycloaddition reactions, glycyl sultam 58 was condensed with ferrocenecarboxaldehyde in benzene at 95-100 °C to give the corresponding imine which tautomerized to form the chiral azomethine ylide 60. This ylide was treated 111with diethylzinc and trapped with electron-deficient dipolarophiles; dimethyl maleate, N-phenylmaleimide, N-methylmaleimide, methyl acrylate, and acrylonitrile separately to give the corresponding cycloadducts in moderate to reasonable yields. In all the cases, a single cycloaddition product was isolated and the reaction was high/ endo-selective. The products were charecterized by !H-, 13C-, and 2D- NMR techniques (COSY, HMBC, and HMQC). IR and Mass spectroscopy also helped in charecterizing the products.