Spectroscopic analysis of the livers in rainbow trout (oncorhynchus mykiss) exposed to nonylphenol
Nonilfenol'e maruz bırakılmış gökkuşağı alabalığı karaciğerinin spektroskopik analizi
- Tez No: 116203
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE SEVERCAN, PROF. DR. İNCİ TOGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Nonilfenol, Gökkuşağı Alabalığı, Karaciğer, Kızıl Ötesi Spektroskopisi VI, Nonylphenol, Rainbow Trout, FT-IR, Liver IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
öz NONYLPHENOLE MARUZ BIRAKILMIŞ GÖKKUŞAĞI ALABALIĞI KARACİĞERİNİN SPEKTROSKOPİK ANALİZİ Çakmak, Gülgün Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Feride Severcan Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İnci Togan Haziran 2001, 77 sayfa Nonilfenol (NP), deterjanlar, herbisit, pestisit, boyalar ve kozmetiklerin üretiminde yaygın olarak kullanılan alkilfenol etoksilatlara ait nonilfenol etoksilatların bir biyolojik parçalanma ürünüdür. Alkilfenol etoksilatlar çevredeki hormonal dengeyi bozan maddelerden önemli bir gruptur. Önceki çalışmalarda, hormonal dengeyi bozucu bir madde olarak NP'ün estrojenik etkisinin yanında kanserojenik ve toksik etkilerinin de olduğu gösterilmiştir. Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yaygın olarak tüketilen bir balıktır ve NP tatlı sularda en fazla bulunan bir alkilfenol etoksilat türevidir. Karaciğer toksik maddelerin detoksifikasyonunda önemli bir role sahip olduğundan ve dişi balıklara özgü bir protein olan vitellojenin sentezinde roloynadığından, bu çalışmada, NP'ün Gökkuşağı alabalığı karaciğeri üzerindeki etkileri Kızıl ötesi Spektroskopisi kullanılarak araştırılmıştır. Ayrıca NP ile estrojenin etkilerini karşılaştırabilmek için 17-p Estradiol' e (omurgalılardaki doğal estrojene) tabii tutulan balık karaciğerleri de incelenmiştir. Kızıl Ötesi Spektroskopisi sonuçlan kontrol ve NP' e maruz bırakılmış balık dokuları arasında moleküler düzeyde önemli farklılıklar olduğunu göstermiştir. NP'e maruz bırakılmış karaciğerdeki glikojen miktarında önemli oranda bir azalma ve nükleik asitlerin miktarında bir artma gözlendi; özellikle DNA baskın hale geçti. Ayrıca, nükleik asitlerin fosfodiester gruplarına büyük oranda hidrojen bağlanması oldu. Yağ asitlerinin, özellikle doymamış yağ asitlerinin miktarının önemli oranda artması ve hücre zarının yapısının ve geçirgenliğinin NP tarafından değiştirilmesi NP'ün toksik etkisinden kaynaklanmış olabilir. Bunun yanında NP'e maruz bırakılmış dokulardaki moleküllerde gözlenen açılma da NP'ün toksik etkisinin bir sonucu olabilir. NP'e maruz bırakılmış dokularda protein sentezinin artması NP'ün estrojenik etkisinin bir sonucu olarak değerlendirilebilir. Bu bulgu ayrıca estrojene maruz bırakılmış balık karaciğerinin NP'e maruz bırakılmışla çok benzer spektral özellikler göstermesi ile de desteklenmektedir. Sonuç olarak, Kızıl Öresi Spektroskopisi NP'ün karaciğerde meydana getirdiği metabolik, yapısal, ve konformosyonal değişiklikleri hızlı bir şekilde incelemek ve bu sonuçlan biyokimyasal ve fizyolojik bulgularla birleştirmek için kullanışlı bir araç gibi görünmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SPECTROSCOPIC ANALYSIS OF THE LIVERS IN RAINBOW TROUT (ONCORHYNCHUS MYKISS) EXPOSED TO NONYLPHENOL Çakmak, Gülgün M.S., Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Feride Severcan Co-Supervisor: Prof. Dr. İnci Togan June 2001, 77 Nonylphenol (NP) is a biodegradation product of nonylphenol ethoxylates (NPEs) belonging to the alkylphenol ethoxylates (APEs) group, which are widely used non-ionic surfactants in detergents, herbicides, pesticides, paints and cosmetics. APEs are one of the important groups of environmental endocrine disrupters. It has been shown that, besides its estrogenic effect, as an endocrine disrupter NP, has also toxic and carcinogenic effects. Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) is one of the widely consumed fish and NP is the most abundant APEs derivatives in fresh water. Since, liver has an essential role in detoxification of toxic substances and has a role in the synthesis of vitellogenin, which is egg-yolk precursor protein in female fish, the present 111study was conducted to determine the effects of NP on rainbow trout liver by using FT-IR spectroscopy. In order to compare the effects of NP with the estrogen, livers of the fish treated with 17p-Estradiol (natural estrogen in vertebrates) were also analyzed. The FT-IR spectra revealed dramatic differences between the NP-treated and control tissues at the molecular level. Glycogen level was significantly decreased and the relative content of nucleic acids increased, especially, DNA became dominant component in the NP-treated liver. Moreover, the nucleic acids exhibited an increase in the number of the hydrogen-bonded phosphodiester groups in treated fish. The level of the fatty acids, particularly, unsaturated fatty acids, were largely increased and the membrane structure and permeability were altered by NP, possibly, due to the toxic effect of this chemical in this tissue. Furthermore, the presence of an unfolding of the molecules in the NP-treated liver may also be the result of the toxic effect of NP. The protein synthesis in the treated tissue was increased. The observation could be attributed to the estrogenic effect of this compound. The estrogenic effect of NP was also supported by the spectra of the E2-treated fish liver which exhibited very similar spectral pattern with that of NP-treated fish. Thus, FT-IR spectroscopy appears to be useful tool to rapidly investigate the metabolic, structural and conformational alterations induced by NP treatment in liver and to correlate them with biochemical and physiological data.