A Decision support system for assembly line balancing
Montaj hattı dengelenmesi için bir karar destek sistemi
  1. Tez No: 116205
  2. Yazar: GÜVEN FİDAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT KANDİLLER, YRD. DOÇ. DR. HALİT OĞUZTÜZÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Montaj Hattı, Montaj Hattı Dengelenmesi Problemi, Karar Destek Sistemi. iv, Assembly Line, Assembly Line Balancing Problem, Decision Support System. iii
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
oz MONTAJ HATTI DENGELENMESİ İÇİN BİR KARAR DESTEK SİSTEMİ Fidan, Güven Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Levent Kandiller Ortak Tez Yöneticisi: Y. Doç.Dr. Halit Oğuztüzün Eylül 2001, 105 sayfa Bu çalışmada, dinamik koşullar altındaki bir montaj hattının dengelenmesinden sorumlu karar vericilerin, sistemin genel yapısını belirlemesini, farklı problem kümeleri oluşturmasını ve deterministik zaman elemanlı tek modelli tip-1 problemleri için alternatif çözümler üretmesini sağlamak amacıyla bir Karar Destek Sistemi (KDS) geliştirilmiştir. Geliştirilen KDS, karar vericinin kendi denge çözümlerini oluşturmasını, bu çözümlerin üzerinde değişiklikler yapmasını ve performanslarını değerlendirmesini sağlamaktadır. KDS sayesinde literatürde problemlere farklı yaklaşımlarla sunulan algoritmalar, karar vericinin çözümleri için, son veya geliştirilebilir bir yapıyı oluşturmaktadır. KDS'nin üç boyutlu grafik modelleme arabirimi, karar vericinin problemleri algılamasını, modellerini oluşturmasını ve çözümlerin üzerinde değişiklikler yapmasını kolaylaştırmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A DECISION SUPPORT SYSTEM FOR ASSEMBLY LINE BALANCING Fidan, Güven M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Levent Kandiller Co-Supervisor: Asst. Prof. Dr. Halit Oğuztüzün September 2001, 105 pages In this thesis, we developed a Decision Support System (DSS) for Assembly Line Balancing (ALB). With this DSS, decision makers who are responsible for balancing an assembly line under dynamic conditions, can identify the general structure of the problem, create alternative solutions for Type-1 single model deterministic assembly line balancing problems, and generate new problem instances. The developed DSS enables decision makers to create, improve, and evaluate the performance of their own balances. Different solution techniques in the literature for assembly line balancing problem are implemented in order to create a final or an improvable model for the solution of a decision maker. With the three- dimensional user interface of the DSS, decision makers can easily understand the problems, create the models and work on these models.