A decision support system for assembly line balancing problem
Hat dengelemmesi problemi için bir karar desteği
- Tez No: 398693
- Danışmanlar: Assoc. Prof. Dr. AHMET DENİZ YÜCEKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Montaj Hatti Dengeleme, Sezgisel Yaklasim, Karar Verme Destek Sistemi, Assembly Line Balancing, Heuristic Approach, Decision Support System
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Montaj hattı dengeleme problemleri gerçek hayatta genellikle karmaşık olarak kabul edilir. Bir çok karmaşık gerçek hayat problemleri gibi iyi bir sonuç elde etmek özellikle büyük problemlere çözüm bulmaktan çok daha kolaydır. Sonuç olarak, çok sayıda sezgisel yaklaşımlar bu sorunlara uygun çözümler bulmak için geliştirilmiştir. Biz bu çalışmada, üç sezgisel yaklaşım kullanarak deterministik montaj hattı denge sorununu çözen karar sistemi geliştiriyoruz. Düsünülen hedefler şunlardir; çalışma istasyonlarının sayısının en aza indirilmesi, hat verimliliğin üst seviyeye çıkarılması ve denge gecikmesinin en aza indirilmesidir. Amacımız, oluşturulan karar destek sistemini kullanarak, kullanıcının sisteme herhangi bir değeri girebilmesi ve üç farklı sonuç elde edebilmesidir. Sonuçların uygulanabilecek düzeyde mümkün olduğuna inanılmaktadır. Sonuçlar karar destek sisteminin çalıştıgını ve doğru formül uygulandığı takdirde daha büyük problemleri bile çözebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Assembly line balancing problems are generally considered to be complicated in real life. Like most complicated real life assembly line balancing problems obtaining a good solution is much easier than finding an optimal solution especially with big size problems. As a result, many heuristic approaches have been developed to find good optimal solutions to those problems. In this study, we develop a decision support system that solves a deterministic assembly line balancing problem using three heuristic approaches. The objectives considered are: minimizing the number of workstations, maximization of line efficiency and minimization of balance delay. Our aim is using the decision support system created; user can enter any value into the system and obtain 3 different results. The results obtained are feasible enough which shows that the decision support system works and can be able to solve even larger problems if the correct formula is applied