A Decision support system for assembly line balancing
Montaj hattı dengelemek için bir karar destek sistemi
  1. Tez No: 82504
  2. Yazar: NURAN DİRİM AYRAL
  3. Danışmanlar: DR. SEDEF MERAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Montaj Hattı Dengeleme, Karar Destek Sistemi, Sezgisel Yöntemler. vı, Assembly Line Balancing, Decision Support System, Heuristics IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
oz MONTAJ HATTI DENGELEMESİ İÇİN BİR KARAR DESTEK SİSTEMİ Ayral, Nuran Dirim Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Sedef Meral Ortak Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Levent Kandiller Ocak 1999, 167 sayfa Bu çalışmada, Montaj Hattı Dengelemesi için karar vericilere kısa zamanda alternatif çözümler sunabilecek, kullanımı kolay bir Karar Destek Sistemi geliştirilmesi hedeflenmiştir. Geliştirilen yazılım, model tasarımında, süreç gereksinimlerinde ve talepteki değişikliklere cevap verebilecek özelliklere sahip olup, tekli ve karışık modellere uygulanabilmektedir. Sistem yardımıyla bir çözüm üretildikten sonra istenirse istasyonlardaki işyükü daha dengeli olarak dağıtılabilecektir. Bu konuda karar vericilere yardımcı olabilmek açısından montaj hattı dengeleme problemi sonuçlan ile ilgili bazı istatistiksel verilerin kullanıcılara sunulması sağlanmıştır.Sistemin performansı bu çalışma kapsamında standardize edilerek biraraya getirilen ARÇELİK Bulaşık Makinası Fabrikası İlk Üretim Hattı'na ait veriler ile test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A DECISION SUPPORT SYSTEM FOR ASSEMBLY LINE BALANCING Ayral, Nuran Dirim M.Sc., Department of Industrial Engineering Supervisor: Dr. Sedef Meral Co-Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Levent Kandiller January 1999, 167 pages In this research, we aimed to develop a Decision Support System for Assembly Line Balancing that would provide alternate solutions to the decision makers in a user-friendly environment and a reasonable time. The developed tool, which has the flexibility to cope with changes in model design, process requirements or varying demands can be used for both single and mixed-model assembly line balancing problems. Following the generation of a balance for the line, the user has the chance of smoothing workloads over the workstations. The decision on the application of workload smoothing becomes easier by presenting the user some statistical values associated with the result of assembly line balancing problem. mThe performance of the tool is tested through a real-life case, namely ARÇELİK Dishwasher Plant First Assembly Line, the required data of which are standardized, formalized and organized as well in the scope of this thesis.