Study of heavy/ trace metal concentrations in Uludağ aerosol by ICP-AES
Uludağ aerosollarındaki ağır/ eser metal konsantrasyonlarının ICP-AES ile tayini
  1. Tez No: 116223
  2. Yazar: ALUSİNE SAMURA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA TUNCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Aerosol, Trace metal, Heavy metal. Size separation, Mountain site. Major ions, Factor analysis, Back trajectory, Long range transport, Enrichment factor, ICP- AES, GFAAS, Ion chromatograph, Temporal variation. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
oz ULUDAĞ AEROSOLLARINDAKI AĞIR/ ESER METAL KONSANTRASYONLARININ ICP-AES İLE TAYİNİ SAMURA, Alusine Yüksek Lisans Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Semra Tuncel Temmuz 2001, 121 Sayfa Uludağ ve Bursa atmosferinde bulunan aerosollerde major ve eser elementlerle major iyonların konsantrasyonları incelenmiş ve böylelikle Uludağ ve Bursa aerosollarının kompozisyonlarını etkileyen hacimsel dağılımlar, bölgeye ve zamana bağlı olan değişimler ile bu aerosolların kompozisyonlarını etkileyen kaynaklar ve kaynak bölgeleri belirlenmiştir. Bursa şehir merkezi (40.12°N, 29.0°E. 80 m) ve Uludağ (40.1°N, 29.1°E, 1645 m) olmak üzere başlıca iki bölgede Mayıs/Haziran 2000 ve Şubat/Mart 2001 tarihleri arasında örnekleme yapılmış ve toplam 8 1 örnek toplanmıştır. Uludağ'dan toplanan günlük örnekler yüksek hacimli hava örnekleyicisi kullanılarak whatman 41 selüloz tipi filtrelerin üzerine toplanmıştır. Bursa şehir merkezinden üç gün süreli toplanan örnekler ise PTFE teflon filtreler üzerine otomatik dikotom hava örnekleyicisi kullanılarak toplanmıştır.Örnekler de toplam 1 5 eser ağır metal (Al, Fe, Ba, Na, Mg, K, Mn, Ca, Cu, V, Pb, Cd, Cr, Ni, Zn,) ile 4 major iyonun (S042“, N03”, Cl", NH4+) tayini için ICP- AES, grafit fırınlı atomik absorpsiyon spektrometresi, iyon kromatografısi ve kolorimetrik teknik kullanılmıştır. Metodun geçerliliği standard referans maddeler (GSP2 ve SRM 2704) kullanılarak irdelenmiştir. Genel olarak, Uludağ aerosollerindeki metal konsantrasyonları Bursa şehir merkezinden toplanan aerosollerden daha yüksek değerlere sahiptir. Toprak kaynaklı elementlerin konsantrasyonları yaz aylarında, kış aylarına oranla daha yüksek olmasına rağmen, insan kaynaklı elementlerin konsantrasyonları kış aylarında daha yüksek değerde bulunmaktadır. Toprak kaynaklı elementlerin çoğu büyük modile (>2.5 um) ağır metallerin çoğulise küçük modile (< 2.5 um) kümelenmiştir. Bu çalışmada elde edilen değerler literatür değerleriyle karşılaştırıldığında daha düşük olduğu gözlenmiştir. Kirlilik kaynakların tahmininde kullanılan faktör analizi sonuçları; başlıca toprak, endüstriyel ve yanma gibi kaynakları içeren dört faktör bulunduğunu göstermiştir. Uzun mesafeli kirletici taşınımların incelenmesi için üç boyutlu hava yörüngesi hesaplamaları yapılmıştır. Yapılan hesaplara göre, kirliliğe katkıda bulunan ülkeler arasında Avrupa ülkeleri, eski sovgetler Birliği ülkeleri. Karadeniz ve Kuzey Afrika yer almaktadır. Anahtar Kelimeler :Aerosol, Eser metal. Ağır metal. Hacim dağılımı. Dağ bölgesi, Majör iyonlar, Faktör analizi, Üç boyutlu hava yörüngesi, Zenginleştirme faktörü, ICP-AES, Grafit fırınl atomik absorpsiyon spektrometresi. İyon kromatografısi, Zamansal değişim. VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STUDY OF HEAVY / TRACE METAL CONCENTRATIONS IN ULUDA? AEROSOLS BY ICP-AES SAMURA, Alusine M. S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Semra G. Tuncel July 2001, 121 pages The concentrations of heavy, trace metals and major ions measured in the Uludağ and Bursa aerosols were investigated to assess, size distributions, spatial and temporal variability, sources and source regions affecting the composition of aerosols in Uludağ and Bursa. A total of 8 1 samples were collected in two sites, one in Bursa City (40.12°N, 29.0°E and altitude of 80 m) and another in the Uludağ Mountain (40.1°N, 29.1°E and altitude 1645 m) during two sampling campaigns, one in May /June 2000 and another in February/March 2001. Daily samples were collected using a high volume sampler on Whatman 41 cellulose filters in Uludağ, while three days interval samples were collected in Bursa using an automatic dichotomous sampler in PTFE Teflon filters. Samples were analysed for 1 5 trace and heavy metals (Al, Fe, Ba, Na, Mg, K, Mn, Ca, Cu, V, Pb, Cd, Cr, Ni, Zn,) and 4 major ions (S042\ N03\ CF, NH4+) using ICP-AES, GFAAS, Ion chromatograph and UV/VIS Spectrophotometer. The accuracy of the instrument was tested using standard reference materials (GSP2 and SRM 2704). IllIn general, concentrations of the metals measured in Uludağ aerosols were lower than those in Bursa. The concentrations of crustal elements were higher in summer than winter, while anthropogenic elements had higher concentrations in winter than summer. Most of the mass of crustal elements was concentrated in the coarse mode while the mass of the heavy metals was concentrated in the fine mode. The concentrations measured in this study were lower than the literature values compared. Factor analysis revealed four factors with sources including crustal. industrial and combustion. Back trajectory calculations were used to determine long range contributions. These calculations showed that contributions were mostly from European countries, former Soviet Union countries, Black Sea and North Africa.