Investigation of different digestion methods of sediment samples analysed by ICP-AES
ICP-AES ile analiz edilen sediman örneklerinin farklı özütleme metotlarının araştırılması
- Tez No: 116224
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA G. TUNCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Özütleme metotları, sediman örnekleri, ICP-AES. vı, Digestion methods, sediment samples, ICP-AES. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
oz ICP-AES İLE ANALİZ EDİLEN SEDİMAN ÖRNEKLERİNİN FARKLI ÖZÜTLEME METOTLARININ ARAŞTIRILMASI Özmen, Deniz Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Semra G. Tuncel Haziran 2001, 145 Sayfa Su kirliliğin en önemli belirleyicilerinden biri olan sediman örneklerinin analizi son zamanlarda büyük önem kazanmıştır. Bu konuda yapılan pek çok çalışma ICP-AES tekniğinin bu tip analizlerde etkili bir şekilde kullanılabileceğini göstermiştir. Analizlerin doğru bir şekilde yapılabilmesi için, uygun analiz tekniğinin seçilmesinin yanısıra örnekleme ve örnek hazırlama gibi aşamalara da büyük önem verilmesi gerekmektedir. Çoğu zaman bu aşamalar analiz sonuçlarında önemli hatalara yol açabilmektedir. Özellikle toprak ve sediman gibi çevresel örneklerin özütlenmesi sırasında, çözünmeme ve elementlerin uçması gibi problemler ortaya çıkabilmektedir. Bu gibi durumlarda olması gerektiğinden düşük sonuçlar elde edilmekte, ve uygun bir özütleme tekniğinin kullanılması gerekmektedir. Yapılan çalışmada, İzmir Körfezinden toplanan 10 sediman örneği ve 3 standart referans maddesi (SRM), Ba, Cu, Ti, La, Sr, Li, Sm, Sc, Cr, Mn, ve Zn, tayini için ICP-AES kullanılarak analiz edilmiştir. Örnekler ve standart referans maddeleri, en uygun asit karışımıyla beraber özütleme tekniğini bulmak amacıyla,asit bombası, açık özütleme ve mikrodalga olmak üzere 3 ayrı teknik ve 2 farklı asit karışımı, HCI+HNO3 ve HF+HNO3, kullanılarak özütlenmiştir. Özütleme teknikleri ve asit karışımları konsantrasyon, tekrarlanabilirlik, örnek/kör çözelti sinyal oranı ve doğruluk olmak üzere çeşitli kriterler için karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırmlar sonucunda, asit bombası tekniği genelde yüksek konsantrasyonlar verdiği halde, özütleme süresi göz önüne alındığında, mikrodalga tekniğinin hemen hemen bütün elementler için en etkili özütleme tekniği olduğu bulunmuştur. Diğer tarafatan, kirlenmeye ve örnek kaybına en çok mağruz kalan açık özütleme tekniğinin en yetersiz teknik olduğu saptanmıştır. Aynı şekilde asit karışımları karşılaştırıldığında, HF+HNO3 karışımının Ba ve Ti için önemli ölçüde daha iyi sonuç verdiği gözlemlenirken, diğer elementler için iki asit karışımının birbirine yakın sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGA TION OF DIFFERENT DIGESTION METHODS OF SEDIMENT SAMPLES ANAL YSED B Y ICP-AES Özmen, Deniz M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Semra G. Tuncel June 2001, 145 Pages Analysis of sediment samples has a great importance since they are one of the major indicators of water pollution. Among the various analysis techniques inductively coupled plasma atomic emission spectrometry (ICP-AES) has been proved to be a useful and efficient technique that can be used in these analyses. For an accurate analysis, it is also essential to pay attention to sampling and sample preparation steps since they are responsible for the most important errors in an analysis. Especially in the solubilization of environmental samples, some problems may appear due to volatilisation and insolubilization phenomena. In this case, recoveries are poor and it is important to consider a more appropriate solubilization technique. In the present study, ten sediment samples, collected from İzmir Bay, and three standard reference materials (SRM) were analyzed for the determination of Ba, Cu, Ti, La, Sr, Li, Sm, Sc, Cr, Mn, and Zn, by using ICP-AES. The samples and SRMs were digested by three techniques, which are acid-bomb, microwave and open mvessel, and two acid mixtures, HCI+HNO3 and HF+HNO3, to find out the most proper digestion technique together with acid mixture. Digestion techniques and acid mixtures were compared for several criteria, including concentration, precision, sample-to-blank signal ratio and accuracy. At the end of these comparisons it was found that, although acid bomb technique yields higher concentrations in general, when the digestion period is considered, microwave is the most effective digestion technique for almost all of the elements. On the other hand, open vessel technique, which is subject to contaminations and sample loss mostly, was determined to be the poorest one. When acid mixtures were compared in the same way, it was observed that while HF+HNO3 mixture gives significantly better results for Ba and Ti, for rest of the elements two acid mixtures give comparable results.