3D real time terrain (landscape) rendering
3 boyutlu gerçek zamanlı arazi görüntüleme
  1. Tez No: 116225
  2. Yazar: MURAT BALCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATOŞ YARMAN VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: arazi görüntüleme, gerçek zamanlı uyum sağlayan ağlar, gelişen ağlar, t-kavşağı, görüntü detay seviyesi, üçgensel ağlar, görüntüleme algoritmaları, landscape (terrain) rendering, roaming, progressive meshes, t- junction, level of detail, triangular meshes, rendering algorithms. m
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
oz 3 BOYUTLU GERÇEK ZAMANLI ARAZÎ GÖRÜNTÜLEME BALCI, Murat Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Fatoş YARMAN VURAL Eylül 2001, 71 sayfa Bu çalışma, Ortadoğu Teknik üniversitesine bağlı MODSIM laboratuarında geliştirilen sensör simülasyonu ve optimizasyonu projesi, SENSIM'in parçasıdır. Bu projenin, 3 boyutlu görüntüleme açısından en büyük dar boğazı, gerçek zamanlı görüntüleme işlemine tabi tutulacak olan veri miktarının fazlalığıdır. Bundan dolayı istenen hızda ve görüntü kalitesi yeterli sonucu almak, önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışma, günümüzde varolan arazi görüntüleme metotları hakkında bir araştırmayı içermekle birlikte, SENSIM projesinde kullanılmak üzere yeni bir metot önermektedir. Bu metot, düzgün ızgara ile hiyerarşik yöntemleri birleştirmektedir. Önerilen sistem gerçek-zamanlıdır ve perspektif bir şekilde çalışmaktadır. Arazi görüntülenirken kullanılan detay düzeyi, kameradan belli sınırlarda uzaklaştıkça düşürülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT 3D REAL TIME TERRAIN (LANDSCAPE) RENDERING BALCI,Murat M.S., Department of Computer Engineering Supervisor : Prof. Dr. Fatoş YARMAN VURAL September 200 1, 71 pages This study is a part of SENSIM project, a sensor simulation and optimization project, developed in MODSEVI laboratory of Middle East Technical University. The major bottleneck of the SENSIM system is the requirements of the huge amount of data, which is to be rendered in real-time. Therefore, the trade-off between speed and efficiency becomes very difficult to handle. In this study, a 3d terrain rendering algorithm is developed considering the requirements of SENSIM project. This algorithm combines the regular grid and hierarchical approaches to render the terrain. In the algorithm, as the distance to the center of the camera increases, the level of detail decreases at predefined distance steps. The proposed algorithm works in real-time and simulates perspective system of human eye.