Pyrolysis mass spectrometry analysis of thiophene capped block copolymers of pyrrole
Tiyofen ile sonlandırılmış polimetilmetakrilat aşı kopolimerlerinin kütle spektrometre tekniği ile karakterizasyonu
- Tez No: 116241
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVEND TOPPARE, PROF. DR. JALE HACALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: İletken polimerler, tiyofen üçlü polimerler, poli(metilmetakrilat), piroliz kütle spektrometresi, kopolimerler. VI, Conducting polymers, thiophene capped polymers, Polymethylmethacrylate), pyrolysis mass spectrometry. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
oz TİYOFEN İLE SONLANDIRILMIŞ POLIMETİLMETAKRİLAT AŞI KOPOLİMERLERİNİN PİROLİZ KÜTLE SPEKTROMETRE TEKNİĞİ İLE KARAKTERİZASYONU Athar, Imran Yüksek Lisans, Polimer Bilimleri ve Teknolojisi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Levent Toppare Eylül 2001, 80 Sayfa Bu çalışmada PTSA ile katkılandırılmış polipirol, PMMA, thiophene ile sonlandırılmış PMMA, PMTM ve aşı kopolimerler PTSA-PPY/TPMMA, PTSA- PPY/PMTM direk probe piroliz kütle spektometre tekniği ile karakterize edildi. Kopolimerlerin elektrokimyasal sentezi PTSA destek elektroliti kullanarak yapıldı. Piroliz kütle spektrumları iki farklı ısıtma hızında (10°C/min, ramp ve 900°C/min,ballistic) kaydedildi. Fragmantasyon pikleri üzerinde çalışılarak PMMA'in ısısal bozunumunun depolimerizasyon mekanizmasına göre olduğu ve ısıtma hızına karşı hassas olduğu tesbit edildi.TPMMA ve PMTM'nin piroliz analizlerinden anlaşıldığı üzere ısısal bozunumları depolimerizasyon yoluyla, polimetil metakrilat'da da olduğu gibi, başlıca monomer verilecek şekilde oluşmaktadır. Sonuçlar aynı zamanda TPMMA'nın farklı zincir boyutlarını ve ısısal kararlığını, ya da farklı sonlandırma gruplarını içerdiğini belirtmektedir. PMTM'de ısısal bozunum tek aşamada gerçekleşmektedir. Piroliz profili PMTM'nin homojen homopolimer olduğunu kanıtlamaktadır. SO2, H2O ve H2S gazlarının çıkışı polipirol ve PTSA arasında sıkı bir etkileşim bulunduğunu ve bunun elektropolimerizasyon sırasında gerçekleştiğini ispatlamaktadır. Ayrıca CO2 ve İSO'nun piroliz süresince gözlenmesi elektroliz sırasında pirolun yükseltgenmeye uğradığım ispatlamaktadır. PPY/TPMMA kopolimer'in piroliz kütle spektrometre analizi TPMMA matrisinin kısa zincirlerden oluştuğunu göstermektedir. Düşük molekül ağırlığındaki parçacıkların daha ilk aşamada kayıt edilmesi matrisin elektroliz esnasında bozunuma uğradığına işaret etmektedir. PPY/PMTM kopolimeri PPY/TPMMA kopolimerine benzer yapıya sahiptir. Son olarak parçacıkların davranış farklılıkları, ayrıca pirol ve tiyofen birimlerinden oluşan profillerden, pirol halkalarının tiyofen ucuna bağlı olduğu ve bunun sonucunda da aşı kopolimerlerinin oluştuğu görülebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PYROLYSIS MASS SPECTROMETRY ANALYSIS OF THIOPHENE CAPPED BLOCK COPOLYMERS OF PYRROLE Athar, Imran M.Sc, Department of Polymer Science & Technology Supervisor: Prof. Dr. Levent Toppare September 2001, 80 pages In this study, direct probe pyrolysis mass spectrometry analyses were performed to characterize, PTSA doped polypyrrole, Polymethylmethacrylate) (PMMA), Thiophene capped polymethylmethacrylate) (TPMAA), Poly (3 -methyl thienyl methacrylate) (PMTM) and graft copolymers; PTSA-PPY/TPMMA, PTSA- PPY/PMTM. The copolymers were electrochemically synthesized using PTSA as the supporting electrolyte. The pyrolysis mass spectra were recorded at two different heating rates, 10°C/min (ramp heating) and 900°C/min (ballistic). The fragmentation peaks were studied and it was tried to investigate their scientific features. It was observed that thermal degradation of PMMA occurs via a depolymerization mechanism and it is insensitive to the heating rate. mFrom the pyrolysis analysis of TPMMA and PMTM it can be concluded that the thermal decompositions of TPMMA and PMTM also occur via a depolymerization mechanism yielding mainly monomer as in the case of pristine polymethylmethacrylate). Results also indicate that TPMMA involves either chains with variable chain length and thermal stabilities and/or chain with different end groups. PMTM thermally degrades in a single stage. Single evolution profiles of products confirm a homogenous homopolymer. The evolution of toluene, SO2 and H2S elucidates the strong polypyrrole-PTSA interaction during the electropolymerization. Moreover, evolution of CO2 and H2O throughout the pyrolysis even in the last stage points confirms the oxidation of the polymer sample during the electrochemical synthesis. Pyrolysis mass spectrometric analysis of PPY/TPMMA copolymer indicates that the copolymer does not involve long chains of TPMMA. Evolution of low molecular weight fragments at initial stages indicates the degradation of matrix during the electrolysis. PPY/PMTM copolymer shows a similar trend like PPY/TPMMA. However, the change in the fragmentation pattern and detection of products involving both pyrrole and thiophene units supports the growth of pyrrole from the thiophene units,hence a graft copolymerization for both copolymers can be proposed.