Prediction of the phase bahavior of a gas-condensate system: Computer modeling study
Gaz-kondensat faz davranışlarının tahmin edilmesi: Bilgisayar modelleme çalışması
- Tez No: 116242
- Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİ GÜMRAH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gas-condensate, phase behavior, heptanes-plus characterization, optimization, genetic algorithms. iv
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
öz GAZ KONDENSAT FAZ DAVRANIŞLARININ TAHMİN EDÎLMESÎ: BİLGİSAYAR MODELLEME ÇALIŞMASI SINAYUÇ, Çağlar Yüksek Lisans, Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Fevzi GÜMRAH EYLÜL 2001, 189 sayfa Faz davranışı hakkında bilgi sahibi olmaksızın, gaz-kondensat rezervuarlarının PVT özellikleri ve dolayısıyla bu rezervuarlardaki mühendislik hesaplamalarının geçerliliğinden bahsedilemez. Bir gaz-kondensat sistemdeki gaz ve sıvı fazlana çeşitli basınçlardaki kompozisyonlarının belirlenmesi için faz davranışının doğru olarak tahmin edilmesi gerekir. Faz davranışlarını tahmin etmek, kübik bir durum denkleminin kullanıldığı kademeli hesaplamaların yapılmasını gerektirir. Sıvının karakteristik özelliklerine en büyük etkiyi petrol karışımındaki ağır bileşikler yaptığından, heptan-artı kısmın kritik özellikleri belirlenmelidir. Bu amaç için yıllar boyunca çeşitli karakterizasyon yöntemleri önerilmiştir.Peng ve Robinson durum denklemi kullanılarak bir gaz-kondensat sistemin faz davranışı tahmin edilmiştir. Heptan-arti kısmı karakterize etmek için yeni bir yöntem önerilmiştir. Optimizasyon çalışmalarında kullanılan en yaygın yapay zeka tekniklerinden biri olan genetik algoritma en uygun heptan- arö kısım kritik özelliklerinin bulunmasında kullanılmıştır. Faz davranışlarının tahmininde bir Kuzey Denizi gaz-kondensat sistemi kullanılmıştır. Kuzey Denizi gaz-kondensat sistemi kullanılarak yapılan sabit hacim basınç azalımı deneyinden elde edilen veriler heptan-aru kısmın karakterizasyonunda kullanılmıştır. Deneysel ve hesaplanan K değerleri arasındaki farkı en aza indiren, dolayısıyla uygunluk fonksiyonunu en yüksek değerine çıkartan en uygun heptan-artt kasım kritik sıcaklık ve basınç değerleri bulunmuştur. En uygun Tc (C7+) ve Pc (C7+) değerleri sırasıyla 1020.538452 °R and 340.824371 psi olarak hesaplanmıştır. Belirlenen sıcaklıkta hesaplanan kompozisyon değerleri özellikle C7+ kritik değerleri için optimizasyon yapıldıktan sonra deneysel sonuçlarla yakın olarak örtüşmüştür. Rezervuardaki veya boru hattı içerisindeki akış denklemlerini çözmek için, mevcut olan her bir fazın yoğunluk, akmazlık ve doymuşluk değerlerine ihtiyaç vardır. Her ne kadar deneysel çalışmalar faz davranışlarını tahmin etmek için güvenilir yöntemler sunuyorlarsa da, bu çalışmalar çoğunlukla zaman aha ve pahalıdır. Bu çalışmada bir gaz-kondensat sistemin faz davranışı durum denklemi kullanılarak tahmin edilmiştir. Anahtar Kelimeler. Gaz-kondensat, faz davranışı, heptan-artı karakterizasyonu, optimizasyon, genetik algoritma. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PREDICTION OF THE PHASE BEHAVIOR OF A GAS-CONDENSATE SYSTEM: COMPUTER MODELING STUDY SINAYUÇ, Çağlat M.Sc., Department of Petroleum and Natural Gas Engineering Supervisor: Prof. Dr. Fevzi GÜMRAH SEPTEMBER 2001, 189 pages Without a basic understanding of phase behavior, the pressure-volume- temperature (PVT) properties of the gas-condensate systems and hence the engineering computations for gas-condensate reservoirs can not be accurate. A reliable prediction of the phase behavior of a gas-condensate system is necessary in determining the compositions of the gas and liquid phases at various pressures. These calculations require stepwise computational procedure using a cubic equation of state (EOS). Since, the heavy components in the petroleum mixtures have the strongest effect on the characteristics of the fluids, critical properties must be estimated for the petroleum fractions making mup heptanes-plus. For this reason several characterization methods have been proposed over the years. A new method is proposed to characterize heptanes-plus traction for predicting the phase behavior of a gas-condensate system by using Peng and Robinson equation of state. Genetic algorithm, which is one of the most common artificial intelligence techniques for optimization, is used to determine the optimum critical properties of heptanes-plus fraction. A North Sea gas-condensate system is used in prediction of phase behavior. Data obtained from the constant volume depletion test for North Sea gas-condensate sytem is used to characterize heptanes-plus fraction. The optimum critical temperature and pressure values for heptanes- plus fraction that minimize the difference between experimental and calculated K-values and therefore maximize the fitness function were determined.. The optimum Tc (C7+) and Pc (C7+) values were determined as 1020.538452 °R and 340.824371 psi respectively. The calculated compositions at the specified pressures matched closely to experimental results especially with optimizing C7+ critical properties. In order to solve the flow equations within the reservoir or through the wellbore, one needs densities, viscosities and saturations of all the phases present Although the experimental studies offer a reliable method for determining phase behavior, usually the studies are costly and time consuming. The prediction of phase behavior of a gas-condensate system was accomplished through an equation of state in this study.