Modification of oscillating test rig in Ankara wind tunnel for roll oscillations and measurement of dynamic stability derivatives
Ankara rüzgar tünelindeki salınımlı test düzeneğinin yalpa salınımları için modifikasyonu ve dinamik kararlılık türevlerinin ölçümü
- Tez No: 116246
- Danışmanlar: PROF. DR. NAFİZ ALEMDAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: İç Balans, Salınımlı Test Düzeneği, Yalpa, Dinamik Kararlılık Türevleri. IV, Internal Balance, Oscillating Test Rig, Roll, Dynamic Stability Derivatives. m
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
oz ANKARA RÜZGAR TUNELİ'NDEKI SALINIMLI TEST DÜZENEĞİNİN YALPA SALINIMLARI İÇİN MODİFİKASYONU VE DİNAMİK KARARLILIK TÜREVLERİNİN ÖLÇÜMÜ ŞAHÎN, Turgay Yüksek Lisans, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nafiz ALEMDAROĞLU Aralık 2001, 77 sayfa Bu tezin amacı, Ankara Rüzgar Tüneli'ndeki mevcut yunuslama salınımlı test düzeneğinin yalpa salmımları için modifikasyonu ve dinamik kararlılık türevlerinin ölçümüdür. ART' deki test düzeneği incelenerek kinematik analizler yapıldı ve yeni bir yalpa salınımlı mekanizma tasarlandı. Yeni model adaptörü ve iç balans bütününün katı modeli yapılarak, Standard Dinamik Model ile birlikte kütle merkezinin, yunuslama dönme merkezinde örtüşmesine çalışıldı. Yeni parçalar üretildi ve test düzeneğine monte edildi. Veri toplama yazılımı değiştirilerek yalpa salınımlı testler için uygun duruma getirildi. Yalpa testleri yapıldı ve sonuçlar diğer rüzgar tünellerinde elde edilen sonuçlarla karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODIFICATION OF OSCILLATING TEST RIG IN ANKARA WIND TUNNEL FOR ROLL OSCILLATIONS AND MEASUREMENT OF DYNAMIC STABILITY DERIVATIVES ŞAHİN, Turgay M. Sc, Department of Aeronautical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nafiz ALEMDARO?LU December 2001, 77 pages The aim of this thesis is to modify the pitch oscillatory test rig of Ankara Wind Tunnel for roll oscillations and to measure the dynamic stability derivatives relevant to roll oscillations. The existing oscillating test rig in AWT was examined, and a new mechanism was designed for roll oscillations after kinematic analysis. The solid model of the new model adapter and the internal balance assembly was made and the center of gravity of the Standard Dynamic Model was made to coincide with the pitch rotation center. The new parts were manufactured and assembled to the test rig. The existing data acquisition software was modified for measurements of roll oscillations. Roll oscillatory tests are carried out and the results are compared with the results obtained in other wind tunnels.