Pedestrian and vehicle conflict in the third dimension the legitimacy problematic of Meşrutiyet Street in the context of pedestrian platform net
Üçüncü boyutta araç ve yaya çelişkisi: Yaya platformu ağı bağlamında Meşrutiyet Caddesinin meşruiyet sorunsalı
  1. Tez No: 116247
  2. Yazar: DEVRİM ÇİMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYKAN GÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: yaya, araç, süreklilik, trafik, kentsel tasarım, üçüncü boyut, expresyol, mobilite, kentsel doku. vı, pedestrian, vehicle, continuity, traffic, urban design, third dimension, expressway, mobility, urban pattern. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
oz ÜÇÜNCÜ BOYUTTA YAYA VE ARAÇ ÇELİŞKİSİ: YAYA PLATFORMU AĞI BAĞLAMINDA MEŞRUTİYET CADDESİNİN MEŞRUİYET SORUNSALI Çimen, Devrim Yüksek Lisans, Kentsel Tasarım Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Baykan Günay Aralık 2001, 97 sayfa Bu tezin en önemli uğraşı, kentsel mekan kalitesinin iletişimsel değeri bağlamında, yaya ve araç arasındaki diyalektik ilişki ve bunun mekansal izdüşümleri, ve yaya araç ilişkisi bakımından özgün bir durumu olan Meşrutiyet Caddesi bağlamında, yaya platformu ağı fikrinin olabilirliğidir. Bu ilişki fiziksel gövdesini Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Meşrutiyet Caddesinin yaya ve araç trafiğini düzenlemek üzere yaptırılan beş üstgeçitte bulmaktadır. Meşrutiyet örneğindeki kentsel tasarımın ana belirleyicilerinin eksikliği, örneğin sosyal yaşamın sürekliliği, bu tezin başlangıç noktasınıoluşturur ve bu tez bu üstgeçitlerin varlığını, tasarım kalitelerini ve konuya başka yaklaşımların olasılığını sorgular.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PEDESTRIAN AND VEHICLE CONFLICT IN THIRD DIMENSION: THE LEGITIMACY PROBLEMATIC OF MEŞRUTİYET STREET IN THE CONTEXT OF PEDESTRIAN PLATFORM NET Çimen, Devrim M.CP, Urban Design Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Baykan Günay December 2001, 97 pages The most significant concern of this work is the dialectical relationship between the pedestrian and the motor vehicle and its spatial projections, considering the urban space quality in the sense of its cultural and communicational essences, and search for the possibilities of the 'pedestrian platform net idea' in the case of Meşrutiyet Street which has a unique situation considering the pedestrian and vehicle relation. This relation finds its physical form in the five overpasses, constructed by the Greater Municipality of Ankara to organize the pedestrian and vehicle traffic of mMeşrutiyet Street. The lack of main determinants of urban design qualities, such as continuity of social life, in Meşrutiyet case is the starting point of that thesis and it questions their existence, design qualities and search for the possibility of another approach to the problem.