Small size wide band vivaldi antennas for phased array systems
Faz dizili sistemler için küçük boyutlu vivaldi antenler
  1. Tez No: 116253
  2. Yazar: ALİ GÜNAY YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALTUNKAN HIZAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Şerit kılavuzdan Yarık Hatta Geçiş, Vivaldi Anten, Fazlı Dizi, Karşılıklı Bağdaşım. vı, Stripline to Slotline Transition, Vivaldi Antenna, Phased Array, Mutual Coupling. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
oz FAZ DİZİLİ SİSTEMLER İÇİN KÜÇÜK BOYUTLU VIVALDI ANTENLER YILDIZ, Ali Günay Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Altunkan HIZAL Aralaık2001, 84 sayfa Bu tezde üstsel açılan yarık hat bir anten olan Vivaldi anten incelenmiştir. 2-6 GHz frekens bandında çalışan, farklı boyutlarda iki anten tasarlanmıştır. Tasarlanan antenlerin hem tek anten performansı hem de dizi performansı simüle edilmiş ve sonuçlar tartışılmıştr. Anten simülasyonları Ansoft firmasının HFSS 3DT elektromanyetik simülasyon programı kullanılarak yapılmıştır. Antenlerin besleme bölümünde şerit kılavuz ve yarık hat geçişler kullanılmıştır. Geçiş bölümleri de simülasyon programı ile incelenmiştir. Tek anten performanslarının incelenmesinden sonra küçük boyutlu anten için dizi performancı analiz edilmiştir. Antenin performansındaki değişim dizi elemanları arasındaki karşılıklı bağdaşımdan meydana geldiği belirtildi. Faz dizili antenlerin temel tarama özelliklerinden olan tarama empedans değişimi ve tarama ışıma diagramı gibi özelliklende incelenmiştir.A 4x4 vivaldi array and its corporate feeding network are designed and constructed and the performance of this array is measured in anechoic chapter at Aselsan Inc. Both measurement and computer simulation results of radiation patterns, gain and return loss characteristics of the single elements and the array are introduced. Son olarak vivaldi antenlerden oluşan 4x4 lük bir dizi anten ve onun besleme devresi tasarlanmış ve üretilmiştir ve ölçümleri Aselsan' da bulunan yankısız oda da gerçekleştirilmiştir. Dizi anteninin ve tek antenlerin geriye dönüş kayıbı, ışıma diagramı ve kazanç karakteristikleri gibi simülasyon ve ölçüm sonuçları anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SMALL SIZE WIDEBAND VIVALDI ANTENNAS FOR PHASED ARRAY SYSTEMS YILDIZ, Ali Günay M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor : Prof. Dr. Altunkan HIZAL December 2001, 84 pages In this thesis Vivaldi antenna, which is an exponentially tapered slot antenna, is investigated. Two antennas with different dimensions operating in 2-6 GHz frequency band are designed. Both single antenna performance and array performance of these antennas are simulated and simulation results are discussed. The simulations of the antennas are done by using Ansoft HFSS 3DT electromagnetic simulation program. In the feeding section of the antennas stripline to slotline transition is used. The transition section is also analyzed with the simulation program. After the investigation of the single element performance the infinite array performance of the antenna, having smaller dimensions, is also studied. The change in the performance of the antenna in the array environment is due to the mutual coupling between the array elements. Basic scan properties of the phased arrays such as scan impedance variation and scan patterns of the array is also analyzed. mA 4x4 vivaldi array and its corporate feeding network are designed and constructed and the performance of this array is measured in anechoic chapter at Aselsan Inc. Both measurements and computer simulation results of radiation patterns, gain and return loss characteristics of the single elements and the array are introduced.