Multi-h continuous phase modulation system optimization with multi bit-duration
Çoklu indeks sürekli faz modülasyonlu sistemlerin çoklu bit zamanları ile optimizasyonu
  1. Tez No: 116252
  2. Yazar: ŞÜKRÜ SERKAN SEVİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN TANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Devamlı faz modülasyonu, Çoklu-h sinyalleme, en küçük Euclid uzaklığı, Güç tayfı yoğunluğu, modülasyon indeksi, darbe seldi, bit zamanı vı, Continuous phase modulation, Multi-h signaling, minimum Euclidean distance, power spectral density function, modulation index, pulse shape, bit duration IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
oz ÇOKLU İNDEKS SÜREKLİ FAZ MODÜLASYONLU SİSTEMLERİN ÇOKLU BİT ZAMANLARI İLE OPTiMiZASYONU Sevim, Şükrü Serkan Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Yalçın TANIK Aralık 2001, 86 sayfa Bu çalışmada, sürekli faz modülasyonu tekniğinin güvenilirliği çoklu bit süresi modülasyonu kullanılarak arttırılmıştır. Çoklu-h sinyallerdeki modülasyon indeksinin değişimine benzer bir yapıda, çevrimsel olarak bit süreleri değiştirilmektedir. Bu yöntem“Çoklu-h Çoklu Bit Süresi Sinyali”(ÇHÇBSS) olarak adlandırılmaktadır. Bu çalışmada tasarım kuralı olarak modülasyon indeksi, bit süresi çarpımı her sembol zamanı için sabit tutulmuştur. Bu yöntemle büyük modülasyon indekslerinin dar zamanlarda, küçük modülasyon indekslerinin geniş zamanlarda gönderilmesi söz konusudur. Belirtilen sinyalin tayfının özellikleri ve hata performansı irdelenmiştir. Genellikle yapıldığı gibi, ÇHÇBS sinyalin taban banttaki dengi ile zamanda kaydırılmış eşleniği ilişkilendirilerek özdevinimli ilişkisi hesaplanmıştır. Elde edilen sonuç, Fourier değişimine tabi tutulmuş ve çıkış güç tayfı elde edilmiştir.Daha sonra, sistemin hata performansı incelenmiştir. Semboller arası mesafe hesaplanırken en küçük Euclid uzaklığı yöntemi kullanılmıştır. Aulin tarafından ortaya konan mesafe hesaplama yöntemi, ÇHÇBS sinyalleri için biraz değiştirilmiştir. Son olarak, Çoklu-h çoklu bit süreli devamlı faz modülasyonlu sinyaller ile standart devamlı faz moülasyonlu sinyallerin farkları çıkış tayf özellikleri ve hata performansı bakımından irdelenmiştir. GSM dalga şekli ile ÇHÇBS sinyaller arasındaki ilişki en geçerli örnek olarak gösterilebilir. Buna göre yan kanal bastırması yaklaşık 10 dB artırılmıştır. Fakat, iki kanal uzaktaki bastırma yaklaşık 30 dB kadar kötüleşmiştir. Diğer taraftan semboller arası minimum uzaklık 1.25 dB kadar artırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MULTI-H CONTINUOUS PHASE MODULATION SYSTEM OPTIMIZATION WITH MULTI BIT-DURATION Sevim, Şükrü Serkan M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Yalçın TANIK December 2001, 86 pages In this study, the reliability of the continuous phase modulation technique is improved by means of the multi bit-duration modulation. The symbol durations are modified in a cyclic fashion, similar to the process implemented for the modulation index value in Multi-h signaling case. This method is named as“Multi-h Multi Bit- duration Signaling”(MHMBDS). While working with this modulation technique, the modulation index, bit duration product is kept constant as a design principle. This rule indicates that the greater modulation index values will be transmitted in smaller bit durations, and vice versa. The spectral properties and the error performance of this signaling method are analyzed. As in general, the autocorrelation function of the MHMBD signaling method is obtained also by directly correlating the baseband equivalent of the RF signal with a time-delayed conjugate. The power spectral density function of the MHMBD waveform is found by taking the Fourier transform of the average baseband autocorrelation function. iiiNext, the error performance of the system is investigated. The minimum Euclidean distance parameter is used to determine the distance between the symbols. The distance calculation algorithm proposed by Aulin is somewhat modified to apply to MHMBD signals. Finally, the comparison results between Multi-h multi-bit duration CPM signals and the conventional CPM are obtained by means of the spectral features and minimum Euclidean distance figures. The results of the comparison of the GSM waveform and the MHMBD signal are the most useful ones. The adjacent channel interference figure is improved about 10 dB, however, the suppression figure two channel away from the center frequency is degraded about 30 dB. On the other hand, the minimum Euclidean distance improvement is about 1.25 dB.