Spectral decomposition of the elastic constant tensor
Elastik sabitler tensörünün spektral ayrılması
- Tez No: 116254
- Danışmanlar: PROF. DR. Y. CEVDET AKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Spectral Decomposition, Elastic Constant Tensor, Eigentensors. in
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
oz ELASTİK SABİTLER TENSÖRÜNÜN SPEKTRAL AYRILMASI Abay, Gökhan Yüksek Lisans, Mühendislik Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Y. Cevdet Akgöz Aralık 2001, 59 sayfa Bu tezde elastik sabitler tensörünün spektral ayrılması incelenmiştir. Normal olarak, Hooke Kanunu üç boyutlu uzayda ikinci derece tensor olan gerilme ve gerinme arasındaki ilişki dördüncü derece elastik sabitler tensörü kullanılarak ifade edilir. Uygulamada kolaylık sağlaması bakımından bu ilişki altı boyutlu uzayda birinci derece gerilme ve gerinme tensörü ve ikinci derece elastik sabitler tensörü ile ifade edildi. Elastik sabitler tensörü bu formda yazıldı ve izotropik, kübik, tetragonal ve transvers izotropik simetrik ortamlarında spektral olarak ayrıştırıldı. Aynı ayrılma, izotropik malzeme simetrisi durumları için, gerilme germe ilişkisini (Hooke Kanunu) detaylı olarak yazmak amacıyla kullanıldı. Ortotropik simetriye sahip Gallium metali için elastik sabitler tensörünün spektral ayrılması sayısal olarak verildi. Tahta (ortotropik simetri) için kopma kuvveti kriteri elde edildi ve deneysel verilerle uyumlu sayısal bir örnek sunuldu. Anahtar Kelimeler : Spektral Ayırma, Elastik Sabitler Tensörü, Öztensörler. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SPECTRAL DECOMPOSITION OF THE ELASTIC CONSTANT TENSOR Abay, Gökhan M. Sc, Department of Engineering Sciences Supervisor: Prof. Dr. Y. Cevdet Akgöz December 2001, 59 pages In this thesis spectral decomposition of the elastic constant tensor is examined. Normally, Hooke's Law expresses the relation between the stress and strain tensors that are written as second rank tensors in three dimensions using the fourth rank elastic constant tensor. In order to ease the application, this relation is expressed by using the first rank stress and strain tensors and the second rank elastic constant tensor in six dimensions. Elastic constant tensor is written in this form and spectrally decomposed in isotropic, cubic, tetragonal and transversely isotropic media. The same decomposition is used to write stress strain relations (Hooke's Law), in detail, for isotropic material symmetry. For orthotropic symmetry, a numerical spectral decomposition of the elastic constant tensor for Gallium metal is given. Failure strength criteria for wood (orthotropic symmetry) is obtained and a numerical example in agreement with the experimental data is presented.