The Effects of bridging analogies on high school students' misconceptions in mechanics
Birleştirici benzetme ve örnekleme yönteminin lise öğrencilerinin mekanik konularındaki kavram yanılgıları üzerindeki etkisi
- Tez No: 116259
- Danışmanlar: DR. ALİ ERYILMAZ, PROF.DR. ÖMER GEBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kavram Yanılgıları, Ön Kavramlar, Temel Benzetme, Birleştirici Benzetme ve Örnekleme Yöntemi, Cinsiyet, Kavramsal Öğrenme, Misconceptions, Preconceptions, Anchoring Analogy, Bridging Analogies, Gender, Conceptual Learning
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalışmanın amacı; Birleştirici Benzetme ve Örnekleme Yöntemi'nin (BBÖY) lise öğrencilerinin Mekanik konusunda sahip oldukları kavram yanılgılarına olan etkisini araştırmaktır. Öğrencilerin sahip oldukları kavram yanılgılarını ölçebilmek için araştırmacı tarafından Mekanik Kavram Yanılgıları Testi (MKYT) geliştirildi. İki fizik öğretmeni, 4 sınıf ve toplam 67 dokuzuncu sınıf lise öğrencisi ile pilot çalışma yapıldı. Pilot çalışmanın sonuçlarına göre bütün öğretim-öğrenim materyalleri, araçları ve verilen eğitim kontrol edilip geliştirildi. Ayrıca buçalışmanın ışığında MKYT'ndeki bazı sorular kısmen değiştirildi ve bazıları da tamamen atıldı. Bu çalışma ise 3 fizik öğretmeni, 7 sınıf ve toplam 119 lise öğrencisinin katılımıyla 2000-2001 akademik döneminde gerçekleştirildi. Öğretmenler birleştirici benzetme ve örnekleme yönteminin nasıl uygulanacağı konusunda eğitildi. Geleneksel öğretim metoduyla ders anlatılan dört sınıf kontrol grubu BBÖY'yle anlatılan diğer üç sınıf ise deneysel grup diye nitelendirildi. MKYT ön test ve üç haftalık bir eğitim periyodundan sonra son test olmak üzere iki gruba da iki kez uygulandı. Bu eğitim süresinde ünite planlan, kavram şemaları, 'neler anlamlıdır' ölçeği, demolar ve ödevlerden de yararlanıldı. Öğrencilerin mekaniğin bazı konularında kavram yanılgılarına sahip oldukları ön test sonucunda ortaya çıktı. Veriler ANCOVA ile analiz edildi. İstatistiksel sonuçlar BBÖY'nin deneysel gruptaki öğrencilerin mekanik konusunda sahip oldukları kavram yanılgıları sayısındaki azalmada etkili olduğunu gösterdi. BBÖY'le ders anlatılan öğrencilerin sahip oldukları kavram yanılgılarındaki azalma çok bariz olmasına karşın kavram yanılgılarının tamamen giderilmesi gibi bir durumdan BBÖY'le bile bahsedilmesi mümkün değildir. Dolayısıyla öğretmenlerin herhangi bir fen konusunun anlatımında öğrencilerin o konuda sahip olabilecekleri kavram yanılgılarını göz önünde bulundurması önemle tavsiye edilir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study was to investigate the effects of bridging analogies on high school students' misconceptions in mechanics. A Mechanics Misconception Test (MMT) was developed by the researcher to measure students' misconceptions. The pilot study was conducted with 2 physics teachers, 4 classes, total of 67 9th grade high school students. According to the results of the pilot study all teaching/learning materials, treatment and instrument were revised or improved. In the light of the feedback of the pilot study some questions of MMT were also revised, and some were totally discarded. iiiThis study was conducted with 3 physics teachers, 7 classes, total of 1 19 high school students in the academic year of 2000-2001. The teachers were trained for how to implement bridging analogies in the classroom. Students from four classes participated in traditional instruction and referred as control group, whereas the other three classes instructed by using Bridging Analogies (BA) referred as experimental group. MMT was applied twice as a pre-test and after a three-week treatment period as a post-test to both groups. Unit plans, concept maps, a make sense scale, demonstrations and assignments were also utilized in this treatment period. The findings of the pre-test showed that the students actually have misconceptions in mechanics. The data were analyzed by using ANCOVA. The statistical results indicated that for the experimental group, the BA method was an effective means of reducing the number of students' misconceptions in mechanics. The reduction of misconceptions that students hold is obvious, but it is still impossible to talk about totally remediation of misconceptions even by B A. Hence, it is strongly advised that teachers should take into account of students' misconceptions in teaching any science topic.