Minimum flexural reinforcement requirement of reinforced concrete beams
Donatılı beton kirişlerde minimum eğilme donatısı
- Tez No: 90698
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNEY ÖZCEBE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kirişler, Minimum Eğilme Donatısı, Yapı Yönetmelikleri, Yüksek Dayanımlı Beton, Eğilmede Çatlama VI, Beams, Minimum Flexural Reinforcement, Building Codes, High Strength Concrete, Flexural Cracking IV tc yükseköğretim kuruu»
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
oz DONATILI BETON İÇİRİŞLERDE MİNİMUM EĞİLME DONATISI Çalışkan, Mustafa Yüksek Lisans., İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Güney Özcebe Aralık 1999, 70 Sayfa Hafif donatılmış kirişlerin betondaki çatlamayla beraber ani çökmesini önlemek amacıyla birçok ulusal ve uluslararası yönetmelikte minimum eğilme donatısı için ampirik şartlar getirilmiştir. Ancak minimum eğilme donatısının hesabı için genel kabul görmüş bir kriter yoktur ve farklı kodlar farklı değerler vermektedir. Betonarme bir kiriş eğilme altında çatladığında, çatlama öncesi beton tarafından taşınan çekme kuvveti serbest kahr.Çatlama sonrası kiriş davranışı donatı miktarına bağlıdır. Eğer donatı serbest kalan çekme kuvvetini taşıyabilecek miktarda ise serbest kalan kuvvet aderans ile donatıya aktarılır ve kiriş kararlı bir eğilme davranışı gösterir. Aksi takdirde iç kuvvetlerin yeniden dağılımı gerçekleşemez ve uygulanan yük azaltılmazsa kiriş gevrek bir şekilde kırılır. Bu tip kırılmaya gevrek çekme kırılması denir. Bu çalışmada Ersoy tarafından önerilen, iç kuvvetlerin çatlama sonrası yeniden dağılımına dayanan yeni bir yaklaşım sunulmuştur. Bu yaklaşıma göre kirişlerde gevrek çekme kırılmasını önlemek için toplam çekme dayanımı çatlama anında serbest kalan çekme kuvvetine eşit olan minimum eğilme donatısının sağlanması gerektiği düşünülmüştür.Ersoy tarafından önerilen minimum eğilme donatısı koşulunun yeterliliğini araştırmak için bir deney programı yürütülmüştür. Deney programı kapsamında beş adet basit mesnetli, yüksek dayanımlı betondan yapılmış T-kiriş denenmiştir. Deney elemanları Ersoy tarafindan önerilen koşullara ve ACI318M-95 şartlarına uygun minimum donatı miktarlarına göre dizayn edilmiştir. Deney sonuçları minimum eğilme donatısı üzerine yapılan geçmiş çalışmalar gözden geçirilerek belirlenen bazı kriterlere göre değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MINIMUM FLEXURAL REINFORCEMENT REQUIREMENT OF REINFORCED CONCRETE BEAMS Çalışkan, Mustafa M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Güney Özcebe December 1999, 70 Pages Several national and international standard codes provide empirical formulas for the determination of minimum flexural reinforcement to prevent sudden failure of lightly reinforced beams upon concrete cracking. However there is no universally accepted criterion to compute the minimum amount of reinforcement for concrete members in flexure and different values are suggested by different codes. When a reinforced concrete beam cracks in flexure, the tension force primarily carried by concrete is released. After cracking, the behaviour of the beam is controlled by the amount of the provided reinforcement. If the provided steel have adequate strength to take the released tension force, the released tension force is transferred to the steel by bond and the beam exhibits a stable flexural behaviour. Otherwise the redistribution of the internal forces can not take place and the beam fails in a brittle manner if the applied load is not reduced after cracking. This type of failure is named as brittle tension failure. In this study a new approach, which was proposed by Ersoy based on the redistribution of the internal forces after flexural cracking, is presented. According to this approach it is suggested that minimum amount of steel having total tensile 111strength equal to the tension force released upon cracking should be supplied to prevent brittle tension failure. An experimental program was conducted to investigate the adequacy of the minimum flexural reinforcement requirement proposed by Ersoy. Five simply supported high strength T-beams were tested under two-point loading. The design of the test specimens based on minimum flexural reinforcement requirement in accordance with the approach proposed by Ersoy and ACI318M-95 code provisions. The test results were evaluated on the basis of some criteria set after the review of previous studies on the minimum flexural reinforcement.