NC verification for turning operations
Torna işlemleri için NC doğrulama
- Tez No: 116268
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ANLAĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: NC Doğrulama, NC Takım Yolu, Torna, İşleme Simulasyonu, Katı Modelleme VI, NC Verification, NC Tool Path, Turning, Machining Simulation, Solid Modeling IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
öz TORNA İŞLEMLERİ İÇİN NC DOĞRULAMA Susuzlu, Tolga Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliöi Eölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ömer Anlağan Aralık 2001, 87 sayfa Bu çalışmanın amacı dönel parçalar için bilisayar destekli tasarım ve bilgisayar destekli üretim paketine, NC doğrulama modülü geliştirmektir. Nümerik kontrollü (NC) tezgahlar için hazırlanan programlar bilgisayar kontrollü tezgahlarda kullanılmadan önce bilgisayar grafik ve simulasyon teknolojilerinin yardımı ile bilgisarda doğrulanır. Bu tekniğe NC doğrulama denir. NC doğrulamanın amacı, fazla ve az kesmeye, takıma zarar gelmesine neden olabilecek takım yolu hatalarını saptamaktır. Talaş kaldırma işlemi, takım, takım yolu boyunca ilerkerken ham malzemenin dinamik olarak güncellenmesi ile simule edilir. Takımın süpürdüğü hacim ile ham malzeme arasında tanımlanan Boolean işlemler sayesinde ham malzeme takımın her hareketinde güncellenir. Hem ham malzeme hem de takımın süpürdüğü hacim geleneksel katı modelleme tekniği kullanılarak modelendiğinden, işlenmiş malzemede simulasyon işleminin kendinden kaynaklanan bir hata yer almaz.Geliştirilen modül NC doğrulama işlemi için ticari bir biligisayar destekli tasarım yazılımı olan AutoCAD'den yararlanır. Geliştirilen modül, standart takımları tanıma, çarpışmaları saptama, talaş kaldırma hızlarını hesaplama ve takım uç radyusu telafisi kodlarını anlama konusunda yeteneklidir. Tasarlanan parça da modellendiğinden, işleme simulasyonundan sonra, işlenen parça tasarlanan parçayla karşılaştırılarak fazla işlenmiş ya da eksik işlenmiş bölgeler tespit edilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NC VERIFICATION FOR TURNING OPERATIONS Susuzlu, Tolga M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ömer Anlağan December 2001, 87 pages The aim of the study is to develop a verification module for a previously developed CAD/CAM package for rotational parts. Numerical control (NC) programs are validated on computers before they are executed on computer-controlled machine tools by the help of computer graphics and simulation technology. This technique is known as NC verification. The purpose of NC verification is to identify the errors in the tool path, which may cause over-cutting, under-cutting, and damages to the tool. Material removal process is simulated by updating the stock dynamically as the tool moves along the tool path. The stock is updated at the each tool movement by the Boolean operation between the tool swept volume and the stock. Since both the stock and tool swept volume is modeled by constructive solid geometry (CSG), there is no error introduced to the machined part due to the simulation process itself. mThe developed module utilizes a commercial computer-aided design (CAD) software tool, AutoCAD to perform NC verification. The developed module is capable of recognizing any standard tool, determining collisions, computing material removal rate, and understanding tool nose radius compensation codes. Since the designed part is also modeled, after the cutting simulation, machined part is compared with the designed part to identify the excess material and gouges.