Development of simulation and verification software for CNC turning machines
CNC torna tezgahları için simulasyon ve hata kontrol yazılımı geliştirilmesi
  1. Tez No: 116113
  2. Yazar: SÜLEYMAN SALİHLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÖKLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Simulasyon, NC hata kontrolü, Bilgisayar Destekli Tasarım, Bilgisayar Destekli İmalat, CNC, Süpürülen Hacim vı, Simulation, NC Verification, CAD/CAM, CNC, Swept Volume IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Öz CNC TORNA TEZGAHLARI İÇİN SIMÜLASYON VE HATA KONTROL YAZILIMI GELİŞTİRİLMESİ SALİHLER, Süleyman Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa Gökler Eylül 2001, 147 Sayfa CNC tezgahlarında pahalı zararlara yol açabilecek hatalı NC kodlarını önlemek için makina endüstrisinde hata kontrol yazılımları geliştirilmiştir. Her CNC tezgahı geometrik limitler, yük kapasitesi gibi kendisine has karakteristik özelliklere sahiptir. Bundan dolayı, hata kontrol yazılımları bu bilgileri simulasyon işlemlerinde kullanmalıdır. Bu yazılmlarda her makina modeli için değişik sürücü dosyaları bulunmaktadır. Sürücü dosyalan CNC tezgahların geometrileri, çalışma özellikleri, limitleri, takım kapasiteleri, son işlemci dilleri ile ilgili bilgileri içermektedir. Böylece hata kontrol yazılımları değişik CNC modellerinin simulasyonunu yapabilmektedir. Piyasadaki yeni CNC tezgahlarının çoğunluğu için simulasyon imkanı bulunmasına rağmen, sürücü dosyalarının bulunmamasından dolayı bazı eski modeller için bu imkan mevcut değildir.Bu soruna bir çözüm olması amacıyla bir simulasyon ve hata düzeltme yazılımı geliştirilmiştir. Bu yazalım, tezgahın bütün işlevsel özeliklerinin simulasyonunu yapabilmetedir. Kullanıcı, NC kodlarını, iş parçasının geometrisini, takım bilgilerini ve diğer makina parametrelerini girerek simulasyonu başlatır. Yazılım, simulasyon sırasında makina parçalarının hareketlerini ve muhtemel hataları kullanıcıya gösterir. Bu hatalar; makina parçalarının ve iş parçasının biribirlerine çarpması veya yanlış yazılmış NC kodlan olabilir. Simulasyondan sonra kullanıcı iş parçasının son halini inceleyebilir ve kontrol edebilir. Simulasyon ve hata kontrolünde başarılı sonuçlar alınması için çeşitli malzeme eksiltme (talaş kaldırma) ve hata kontrol algoritmaları geliştirilmiştir. Bu algoritmalar,“Simulasyon Motoru”adında başka bir algoritmanın kontrolünde bir arada çalışacak şekilde düzenlenmiştir. Bütün sistemin yapısı ve dizaynı açıklanmıştır. ODTÜ BİLTİR Merkezi'nde bulunan 4 eksenli (X,Y,Z,C) Seiki-Seikos LH Hi Cell torna tezgahı bu yazılımın denenmesinde kullanılmış ve yazılımdan başarılı sonuçlar alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF SIMULATION AND VERDTCATION SOFTWARE FOR CNC TURNING MACHINES SALİHLER, Süleyman M. S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafa Gökler September 2001, 147 Pages To prevent the costly hazards caused by invalid NC codes on CNC machines, NC code verification softwares have been developed in machining industry. Every CNC machine has its own machining characteristics like geometrical limitations and load capacity. Nevertheless, verification softwares should have the capability of using this information during simulation processes. These softwares have driver files for different machines. Driver files contain information about geometry, operational characteristics, limits, tooling information and post processing language of the CNC machine. Therefore, one software can simulate different CNC models. Although new CNC machines and their operations can be simulated and verified with these softwares, old CNC models cannot use the benefits of these softwares due to lack of driver files. inTo overcome this problem, a simulation software has been developed for simulation of all parts and operations of the machine. The user inputs the NC codes, workpiece geometry, tool, tool holders and other machine parameters into computer program, then starts simulation. The simulation software shows all the machine motions. All possible machining errors can be seen during simulation. These errors are; interference of machine parts, workpiece and invalid NC codes. After simulation, the user can visualise the cut workpiece and check it for the desired dimensions. To achieve good simulation and verification properties, several material removal and error checking algorithms have been developed throughout the study. These algorithms are organised to work together with the control of another algorithm called“Simulation Engine”. The structure and design of the whole system is proposed. The machine Hitachi Seiki-Seikos LÛ Hi Cell in METU CAD/CAM Robotics Center which is a 4 axis (X,Y,Z,C) control CNC turning center was used as a case study for the developed software. The simulation and verification software has given satisfactory results for this machine.