The Effect of camptothecin, camptothecin-20-acetate and some biologically active compounds on glutathione s-transferase activity
Camptothecin, camptothecin-20-asetat ve biyolojik olarak önemli bazı bileşiklerin glutatyon s-transferaz enzim aktivitesine olan etkisi
  1. Tez No: 116267
  2. Yazar: ONUR ALPTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN SITKI DEMİR, PROF. DR. MESUDE İŞCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Camptothecin, camptothecin-20-asetat, glutatyon S-transferaz, efedrin vı, Camptothecin, camptothecin-20-acetate, glutathione S-transferase, thalidomide, ephedrine. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
oz CAMPTOTHECİN,CAMPTOTHECIN-20-ASETAT VE BİYOLOJİK OLARAK ÖNEMLİ BAZI BİLEŞİKLERİN GLUTATYON S-TRANSFERAZ ENZİM AKTİVİTESİNE OLAN ETKİSİ Onur Alptürk Yüksek Lisans Tezi, Biyokimya Programı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ayhan S. Demir Ortak Tez Danışmanı: Prof. Dr. Mesude İşcan Ocak, 2001, 109 sayfa Camptotheca acuminita ağacından isole edilen sitotoksik bir alkaloid olan camptothecin, bir çok deneysel tümör modellerinde kuvvetli antitumor özelliği göstermektedir. Etki yöntemi ise DNA'nın topolojik yapısını değiştiren topoisomeraz enzimini inhibe etmektir. İlaçın etkinliği için laktone halkasının ve 20(1S)-OH grubunun varlığının gerekli olduğu gösterilmiştir. İlacın suda ki çözünürlüğünü arttırmak, sitotoksik etkisini düşürmek ve lakton halkasının dayanklılığını arttırmak için günümüze kadar bir çok türevi ve ön ilacı hazırlanmıştır.Bu çalışmada, camptothecin ve bir ön ilacı olan camptothecin-20-asetat vücudun detoksifıkasyon sistemlerinden biri olan glutatyon S-transferaz enziminde denenmiştir. Biyolojik açıdan önemli bir cok bileşikler, alifatik aminler, aromatik aminler, glutamik asit başlangıç maddeleri, talidomid'ler glutatyon S-transferaz enzimine olan etkisi açısından değerlendirildi. Camptothecin'in sitosolik koyun ciğeri GSTs aktivitesini hem CDNB hem de etakrinik asite karşı düşürürken camptothecin-20-asetat'ın bu enzimin aktivitesine bir etkisi olmadı. GSTs'lerin camptothecin' ler ile inkübasyonu bu sonuçları değiştirmedi. Alifatik aminler GSTs aktivitesini artırırken, onların pirol türevlerini enzimi inhibe etti. Aromatik aminlerde GSTs üzerinde denendi. 8-hidroksi kuinolin ve anilin enzim aktivitesini düşürürken piridinin ters yönde etkisi oldu. Gulitamik asit başlangıç maddeleri GSTs akitivitesini düşürücü etkisi oldu. Talidomid'in GSTs akitivitesine karşı inaktif oldu görürürken, PEG-konjuge ön ilaç şekli enzimi inhibe etti.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF CAMPTOTHECIN, CAMPTOTHECIN-20-ACETATE AND SOME BIOLOGICALLY ACTIVE COMPOUNDS ON GLUTATHIONE S-TRANSFERASE ACTIVITY Onur Alptürk M.S., Biochemistry Program Supervisor: Prof. Dr. Ayhan S. Demir Co-Supervisor: Prof. Dr. Mesude İşcan January, 2001, 109 pages Camptothecin, a cytotoxic alkaloid derived from Camptotheca acuminita, exhibits strong antitumor activity in several experimental tumor models. Its mode of action is to inhibit topoisomerase enzyme, which is responsible of changes in topological states of DNA. The presence of the lactone ring and 20(5)-OH groups are shown to be necessary for full activity of the drug. Many analogues and prodrugs of camptothecins have been prepared up to present in order to increase its solubility in water, reduce its cytotoxic effects and improve the stability of the lactone ring. mIn this study, the effect of camptothecin and camptothecin-20-acetate as its prodrug form were examined on glutathione S-transferase (GSTs), which is accounted as one of the detoxification system of the body. Several other biologically important compounds, including aliphatic amines, aromatic amines, glutamic acid precursors, thalidomides were evaluated in terms of their effect on glutathione S-transferase. Camptothecin was shown to inhibit cytosolic sheep liver GSTs activity toward both CDNB AND ethacrynic acid while camptothecin-20-acetate has no effect on the activity of this enzyme. Preincubation of GSTs with camptothecins did not alter this profile. Aliphatic amines increases GSTs activity whereas their corresponding pyrrole derivatives inhibited this enzyme. Aromatic amines were also tested on GSTs. 8-hydroxy quinoline and aniline decreased the enzyme activity while pyridine had an opposite character. Glutamic acid precursors had inhibitory effect on GSTs activity. Thalidomide was shown to be inactive toward GSTs while its PEG- conjugated prodrug form inhibited the enzyme