Systems engineering approach to design of 150-gallon solid propellant mixer
150 galonluk yakıt karıştırıcısı tasarımına sistem mühendisliği yaklaşımı
- Tez No: 116271
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ANLAĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Katı Yakıt Karıştırıcısı, Katı Yakıtlı Roket Motorları, Sistem Mühendisliği. iv, Solid Propellant Mixer, Solid Propellant Rocket Motors, Systems Engineering. iii
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
oz 150 GALONLUK YAKIT KARIŞTIRICISI TASARIMINA SİSTEM MÜHENDİSLİĞİ YAKLAŞIMI Korkem, Serdar Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ömer Anlağan Aralık 2001, 151 sayfa Bu tezde, sistem mühendisliği yöntemlerinin bir mühendislik tasarım ve geliştirme projesine uygulaması yapılmıştır. Katı yakıtlı roket motorları ve sistem mühendisliği hakkında genel bilgi derlenmiş ve TÜBİTAK-SAGE'nin gereksinimlerini karşılayacak bir yakıt karıştırıcısı sistem mühendisliği yaklaşımı kullanılarak geliştirilmiştir. Sistem mühendisliği çalışmaları için Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri tarafından 1974 yılında hazırlanmış olan MIL-STD-499A rehber olarak alındı. Çalışmalar üç bölüme ayrılarak (teknik planlama ve kontrol, sistem mühendisliği süreci, özel mühendislik entegrasyonu), her bir bölüm ile ilgili temel kavramlar özetlenmiş, çalışmalar sırasında kullanılan araçlar ayrıntılı olarak verilmiştir, Tezin son bölümünde sistem mühendisliği yaklaşımının yararlan değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYSTEMS ENGINEERING APPROACH TO DESIGN OF 150-GALLON SOLID PROPELLANT MIXER Korkem, Serdar M. S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ömer Anlağan December 2001, 151 pages In this study, systems engineering methodology has been implemented in an engineering design and development project. Information has been gathered about solid propellant rocket motors and systems engineering, and a solid propellant mixer satisfying the requirements of TÜBİTAK-S AGE has been developed by employing systems engineering approach. MIL-STD-499A, which is prepared by United States Air Force in 1974, was used as the guide for the systems engineering studies. The studies are divided into three parts (technical planning and control, systems engineering process and specialty engineering integration), basic concept related to each part is given, tools used for the studies are presented in detail. At the end of the thesis, the profit gained by systems engineering approach is assessed.