Inactivation of alicyclobacillus acidoterrestris by high hydrostatic pressure
Alicyclobacillus acidoterrestris'in yüksek hidrostatik basınç ile inaktivasyonu
- Tez No: 116278
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK BOZOĞLU, DR. HAMİ ALPAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yüksek Hidrostatik Basınç, inaktivasyon, Alicyclobacillus acidoterrestris vı, High Hydrostatic Pressure, inactivation, Alicyclobacillus acidoterrestris IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
oz ALICYCLOBACILLUSACIDOTERRESTRİS'İN YÜKSEK HİDROSTATİK BASINÇ İLE İNAKTİVASYONU ALMA, Leyla Yüksek Lisans, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Faruk Bozoğlu Ortak Tez Yöneticisi: Öğr.Gör.Dr. Hami Alpas Aralık 2001, 57 sayfa Bu çalışmanın amacı, yüksek hidrostatik basınç ile Alicyclobacillus acidoterrestris canlı hücre sayılarının azaltılmasını incelemektir. Bu çalışmada basınç olarak 500 MPa a kadar ve sıcaklık olarak da 25-95°C aralığında çalışabilen yüksek basınç ünitesi kullanılmıştır. Mikroorganizma olarak sporlu, asidofîl ve bozulmaya neden olan A. acidoterrestris bakterisi kullanılmıştır. A. acidoterrestris hücrelerinin değişen basınç düzeylerine, sıcaklık ve zamana karşı canlı kalma oranlan ölçülmüştür. Bu deneyler hem model sistemde hem de gıdada yapılmıştır. Basınçlama çalışmasında, hücre süspansiyonu 35-45-50 °C lerde 5-10-20 dakika süresince 350 ve 450 MPa basınca maruz bırakılmıştır. 350 MPa 50 °C de 5, 10 ve 20 dakika basınç işleminde canlı hücre sayısında sırasıyla 1.60, 2.87 ve 4.70 log azalma elde edilmiştir. Karşılaştırma amacıyla 50 ve 60 °C de 20 dakika ısı işlemine tabi tutulan, canlı hücre sayılarında 1.13 ve 1.23 log azalma elde edilmiş olup, bu sonuç yüksekhidrostatik basınç işleminin A.acidoterrestris inaktivasyonunda etkili olduğunu göstermektedir. Portakal, elma ve domates sularında basınçlama işlemi ( 350 MPa, 50 °C ve 20 dakika) sonunda, sırasıyla 4.40, 4.64 ve 4.06 log A.acidoterrestris inaktivasyonu elde edilmiştir. Bu sonuçlar, yüksek hidrostatik basınç işleminin çalışılan deney koşullarında A.acidoterrestris inaktivasyonunda etkili olduğunu ve meyve suyu üretiminde pastörizasyona alternatif bir proses olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEACTIVATION OF ALICYCLOBACILLUS ACIDOTERRESTRIS BY HIGH HYDROSTATIC PRESSURE (HHP) ALMA, Leyla M.S., Department of Food Engineering Supervisor: Prof.Dr. Faruk Bozoğlu Co-Supervisor: Inst.Dr.Hami Alpas December 2001, 57 pages The main objective of this study was to reduce Alicyclobacillus acidoterrestris viable vegetative cell counts by high hydrostatic pressure (HHP). In this study a hydrostatic pressurization unit capable of operating up to 500 MPa between 25-95 °C was used. As a microorganism A. acidoterrestris spore-forming, thermo-acidophile and spoilage bacteria was used. Survival of A.acidoterrestris vegetative cells to varying pressure, temperature and time during HHP treatment was determined. Experiments were done both in model and food systems. In pressurization study, cell suspensions were exposed to at 350-450 MPa, 35-45-50 °C for 5-10-20 min. The viability loss of A.acidoterrestris cells pressurized at 350 MPa at 35-45-50 °C for 20 min were 1.60, 2.87 and 4.70 log 111cycles, respectively. In general, loss of cell viability increased with the increase in pressure, temperature and time. For comparison, heat treatment at temperatures 50 and 60 °C for 20 min caused 1.13 and 1.23 log cycles reduction in viability, respectively, showing effectiveness of HHP treatment on inactivation of A.acidoterrestris vegetative cells. The inactivation of A.acidoterrestris in orange, apple and tomato juices after HHP treatment (at 350 MPa, 50 °C, 20 min) were 4.40, 4.64 and 4.06 log cycles, respectively. During shelf life studies at 30 °C for 20 days, there was no growth of A.acidoterrestris vegetative cells in fruit juices. The results revealed that, HHP treatment at the experimental conditions studied can be highly effective on inactivation of A.acidoterrestris vegetative cells and can be used in fruit juice production as an alternative to pasteurization.