Use of geochemical properties of crude oils for reservoir characterization
Rezervuar karakterizasyonu için ham petrollerin jeokimyasal özelliklerinin kullanımı
- Tez No: 116296
- Danışmanlar: PROF. DR. ENDER OKANDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
- Anahtar Kelimeler: rezervuar karakterizasyonunda organik jeokimya, gaz kromatografı, gas kromatografisi-kütle spectrometresi, olgunluk, bozunma, biomarker, diamondoid, termal analiz. VIII
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
öz REZERVUAR KARAKTERİZ AS YONU İÇİN HAM PETROLLERİN JEOKİMYASAL ÖZELLİKLERİNİN KULLANIMI Yükseler, Banu Yüksek Lisans: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ender Okandan Ocak 2001, 154 sayfa Rezervuar jeokimyası, rezervuar karekterizasyonunda etmede önemli bir araç haline gelmiştir ve kullanıldığı en önemli alanlar; rezervuarın farklı katmanları arasındaki dikey veya yatay bağlantıları, varsa eğer, kanıtlamak, aynı rezervuardaki farklı petrol guruplarını ve engelleri belirlemektir. Bu çalışmada, Kuzey Hazar bölgesinde bulunan bir kumtaşı rezervuarının farklı katman ve bloklarından alınan 13 adet ham petrol örneği organik jeokimyasal metodlar kullanılarak incelenmiştir. Tezin ana teması (1) ham petrol örnekleri arasındaki genetik bağlantıları, (2) farklı rezervuarlar arasında bağlantı olup olmadığını, ve (3) rezervuardaki birikimden sonra olması muhtemel VIolan değişimleri anlamaktır. Bu amaçlara ulaşabilmek için gaz kromatografı ve gaz kromatografı-kütle spektrometresi gibi organik jeokimyasal teknikler kullanılarak moleküler kompozisyonlar belirlenmiştir. Ayrıca numunelerin API graviteleri, akışkanlıkları ve wax içerikleri bu özelliklerin katmanlar arasında nasıl değiştiğini görmek amacı ile belirlenmiştir. Bunların yanısıra termal analiz yönteminin daha hızlı ve ucuz bir yöntem olup olmadığım anlamak için, numuneler TG/ÜTG kullanılarak test edilmiştir. Numunelerin API graviteleri 20.1 ile 31.7 arasında değişmektedir. Standart koşullarda petrol akışkanlıkları 27.9 ile 125.4 cp olarak ölçülmüştür. Asfalt miktarı pratik olarak sıfırdır. Petrollerin wax içeriği %17 ila %43 arasında değişmektedir. Tüm n-alkanlar bozunmuş olduğu için, saturate fraksiyonlarının gaz kromatogramları yorumlara imkan verecek bilgiler sağlamamıştır. Bazı numunelerde pristane ve phytane isoprenoidleri görülmektedir. Steran ve terpanların kütle kromatogramları çökelme ortamı, ısısal olgunluk ve göç gibi özellikleri belirlemek için gerekli biomarker oranlarına sahip değildir. Asıl olarak diasteranların, tricyclic terpanların, benzohopanların, diamondoidlerin varlığı ve aynı zamanda n-alkanların, steranların ve terpanların numunelerde bulunmaması, ham petrol örneklerinin yüksek derecede bozunmaya uğradığını göstermektedir. #19, #114 ve #143 no'lu numuneler diğerlerine göre daha fazla bozunmaya uğramıştır Diamondoid bileşimleri bakteriyel aktivitelere karşı dirençli ve yüksek sıcaklıklarda dengededir. Bu yüzden bozunmanın ve olgunluğun belirticisi olarak kullanılırlar. Bu çalışmada incelenen örneklerde diamondoidlerden elde edilen VIImetiladamantan ve metildiamantan indeks değerleri, petrollerin yüksel derecede olgun olduğunu göstermektedir (%Ro = 1.1-1.3). Bozunmaya uğramış olan bu ham petrol örneklerinin oldukça yüksek API değerlerine sahip olması (e.g., bozunmuş petroller düşük API graviteleri gösterirler), yüksek olgunluktan kaynaklanmaktadır. Numunelerin rezervuarda toplanmadan önce olgunlaştıklarına karar verilmiştir. Benzohopanların aromatikler içinde yüksek miktarda gözlenmeleri, numunelerin evaporit veya karbonat yapıya sahip ana kayadan geldiklerinin bir göstergesidir. Petrol numunelerinin benzer kromatogramları, değişik katmanlardan alınan petrollerin ortak ana kayadan geldiğini anlatmaktadır. Tüm özelliklerin incelenmesi, fay hattının, petrolün rezervuarda birikiminden sonra oluşmuş olabileceği varsayımını ortaya koymuştur. Asfalt fraksiyonlarının yokluğu, petrolün önceden daha derinlerde başka bir yerde toplanmış olabileceğinin göstergesidir. Termal analiz yöntemiyle yapılan deneyler de petrol örneklerinin benzer özelliklere sahip olduğunu göstermektedir. Çalışma, termalgravimetri analiz yönteminin numuneler için parmakizi olarak kullanılabileceğini göstermesine rağmen, bu yöntem tek başına olgunluk veya bozunma gibi özellikleri belirlemede yetersiz kalmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USE OF GEOCHEMICAL PROPERTIES OF CRUDE OILS FOR RESERVOIR CHARACTERIZATION Yükseler, Banu M. Sc, Department of Petroleum and Natural Gas Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ender Okandan January 2001, 154 pages Reservoir geochemistry has become an important tool for characterization of reservoirs to prove or disprove vertical or lateral connectivity between different pay zones, to identify different oil groups and to detect barriers within the same reservoirs. In this study, organic geochemical methods are used to examine 13 crude oil samples taken from different pay zones and blocks of a sandstone reservoir in the North Caspian Region. The main objective of this thesis is to understand (l)genetic relations among the oil samples (2) connectivity or disconnectivity assessment of reservoir bodies, and (3) possible post accumulation alterations. IllTo achieve these objectives organic geochemical techniques such as gas chromatography (GC) and gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) are used to utilize molecular compositions and API gravity, viscosity and wax content are obtained to see how bulk properties of the oils vary along the pay zones. The samples are also tested using thermogravimetric (TG/DTG) method of thermal analysis to see if this method can be used as a cheaper and faster method for fingerprinting. The API gravities of samples range between 20.1 - 31.7. The viscosities of dead oil measured at STP conditions were between 27.9 - 125.4 cp. The asphalt content was practically zero. The wax content of the oils were in the range 17- 43%. Gas chromatograms of saturate fractions do not give any useful information since all the «-alkanes are strongly depleted. Pristane and phytane isoprenoids can be seen in some of the samples. Mass chromatograms of steranes and terpanes do not allow to utilize necessary biomarker ratios for assessing the depositional environment, thermal maturity, and migration. In fact the existence of diasteranes, tricyclic terpanes, benzohopanes, diamondoids as well as depletion of n-alkanes, steranes and terpanes indicate that the crude oil samples are highly biodegraded. Samples #19, #1 14 and #143 are more heavily degraded than other samples. Diamondoid compounds are resistant to bacterial activity and stable in high temperatures. Therefore, they can be used as an indicator of biodegradation and maturity. Methyladamantane and methyldiamantane index values obtained from diamondoids show that the crude oil samples are highly mature (%R