The Arnold invariants of immersed plane curves
Düzlemdeki çember batırmalarının Arnold değişmezleri
- Tez No: 116297
 - Danışmanlar: PROF. DR. SERGEY FİNASHİN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Matematik, Mathematics
 - Anahtar Kelimeler: düzlem eğrileri, alelade batırmalar, Arnold değişmezleri, agaçımsı eğriler, Gauss diyagramları, polinom değişmezi. iv, plane curves, generic immersions, the Arnold invariants, tree-like curves, Gauss diagrams, a polynomial invariant. iii
 - Yıl: 2001
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 59
Özet
öz DÜZLEMDEKİ ÇEMBER BATIRMALARININ ARNOLD DEĞİŞMEZLERİ Salepci, Nermin Yüksek Lisans, Matematik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Sergey Finashin Ocak 2001, 52 sayfa V.I. Arnold, 1994 yılında alelade çember batırmaları için üç yeni değişmez tanımladı ve değişmezlerin alt ve üst sınırları hakkında sanılarda bulundu. 1998 yılma kadar bütün sanıları ispatlandı. Bu tezin büyük bölümü V.I. Arnold ın çalışmaları ve onu takip eden çalışmalar hakkında genel bir araştırmaya ayrıldı. Son bolümde ise belirlenmiş bir noktası olan eğriler için yeni bir poli nom değişmezi tanımı verildi ve bu polinom agaçımsı eğriler için hesaplandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ARNOLD INVARIANTS OF IMMERSED PLANE CURVES Salepci, Nermm M. Sc, Department of Mathematics Supervisor: Prof. Dr. Sergey Finashin January 2001, 52 pages In 1994, V.I. Arnold [Arl] introduced three invariants St, J+, J' for generic immersions of Sl into R2. He formulated four conjectures about the upper and the lower bounds of these invariants. All of these conjectures had been proved by 1998. The main part of this thesis is a survey on results emerged after the work of V.I. Arnold. In the last chapter, I introduce a polynomial invariant for generic based immersions in the plane and calculate the polynomials of based tree-like curves. This construction seems to be new.