The Sources of creativity in peddling products with particular focus on small-scale toy industry in Turkey
İşporta ürünlerinde yaratıcılığın kaynakları: Türkiye'deki küçük ölçekli oyuncak endüstrisi üzerine bir çalışma
- Tez No: 116295
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY HASDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Economics, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kayıt dışı Ekonomi, İşporta, Oyuncak Üretimi. IV, Informal Sector, Peddling, Toy Manufacturing. m
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
öz İŞPORTA ÜRÜNLERİNDE YARATICILIĞIN KAYNAKLARI: TÜRKİYE'DEKİ KÜÇÜK ÖLÇEKLİ OYUNCAK ENDÜSTRİSİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA AKBULUT, Dilek Yüksek Lisans Tezi, Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Gülay HASDOGAN Ocak 2001, 87 sayfa Bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki küçük ölçekli oyuncak endüstrisi özelinde işportada satılan ürünlerdeki yaratıcı faaliyetin kaynaklarının araştırılmasıdır. Tez dahilinde işporta kavramı, kayıtlı pazarlamaya karşılık kayıt dışı sektörün pazarlama ortamı olarak ele alınmıştır. İşportada satılan ürünler de popülerlik, oyunsuluk, gösteriye elverişlilik, ve sihirsilik (olağandışılık) gibi nitelikleri dahilinde incelenmiştir. Sınırlı kaynakların ve malzeme potansiyelinin kullanımı, işporta ürünlerinin yaratımını etkileyen kritik araçlar olarak saptanmıştır. Son olarak, işportaya mal sağlayan kaynaklardan biri olarak kabul edilen küçük ölçekli oyuncak üreticileri üzerine bir alan araştırması sunulmuştur. Bu sektördeki ürün fikirlerinin kaynaklan, yabancı oyuncak endüstrileri ve geleneksel kültür olarak tanımlanmıştır. Bu sektörde ürünler, yabancı örnekleri doğrudan kopyalayarak, veya bunlar üzerinde küçük değişiklikler yaparak, geleneksel oyuncakları seri üretime uyarlayarak, ya da günlük nesnelerin ölçeklerini küçülterek yaratılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE SOURCES OF CREATIVITY IN PEDDLING PRODUCTS WITH PARTICULAR FOCUS ON SMALL-SCALE TOY INDUSTRY IN TURKEY AKBULUT, Dilek M.Sc, Department of Industrial Design Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gülay HASDOGAN January 2001, 87 pages The aim of the study is to investigate the sources of creative activity in the products sold on peddles with a particular focus on small-scale toy manufacturing industry in Turkey. Within the thesis, peddling is discussed as the marketing medium of informal sector in comparison to formal marketing. The products sold by peddling are discussed due to their qualities such as popularity, playfulness, demonstrativeness, and magic. The use of limited sources and using the material's potential were found to be crucial means affecting creativity in the creation of peddling products. Finally, a case study is introduced focussing on small-scale toy manufacturing, which is found to be one of the sources supplying products to peddling. The sources of product ideas in this sector were identified as foreign toy industries and traditional culture. The products were created by making direct copies of or modifying foreign examples, transforming traditional toys for mass production and reducing the scale of everyday objects.