Perceived effectiveness of a computer based drill program on graduate students' selection of precise statistical technique in an introductory research method course: A case study
Lisansüstü öğrencilerinin araştırma metotlarına giriş dersinde uygun istatistik tekniklerinin seçimine yardımcı olmak için geliştirilmiş bilgisayar destekli alıştırma programının etkinliği: Durum saptaması
  1. Tez No: 116300
  2. Yazar: CAN KÜLTÜR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SONER YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenim Teknolojileri, Bilgisayar Destekli Eğitim, Yetişkin Eğitimi Teorisi, İstatistik Teknikleri, İstatistik Kaygısı. vı, Instructional Technology, Computer Aided Instruction, Adult Learning Theory, Statistical Techniques, Statistics Anxiety. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
öz LİSANS ÜSTÜ ÖĞRENCİLERİNİN ARAŞTIRMA METODLARINA GİRİŞ DERSİNDE UYGUN İSTATİSTİK TEKNİKLERİNİN SEÇİMİNE YARDIMCI OLMAK İÇİN GELİŞTİRİLMİŞ BİLGİSAYAR DESTEKLİ ALIŞTIRMA PROGRAMININ ETKİNLİĞİ: DURUM SAPTAMASI Kültür, Can Master, Bilgisayar ve Öğretim Technolojileri Eğitimi Bölümü. Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Soner YILDIRIM Kasım 2001, 94 sayfa Bu çalışma, araştırma metodlarına giriş dersini alan lisansüstü öğrencilerine uygun istatistik tekniklerinin seçilmesi konusunda yardımcı olmayı amaçlayan bir bilgisayar programını geliştirmek ve bu programın etkinliliğini araştırmaktır. Bu program araştırma metodları dersinde“veri analizi için uygun istatistik tekniğinin seçilmesi”bölümünü tamamlamış kişilere uygulanmıştır.Bu çalışma Orta Doğu Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümünden 17 lisansüstü öğrenciden toplanan verileri kullanan betimleyici bir çalışmadır. Alıştırma programının etkinliği ile ilgili veriler açık ve yan açık uçlu sorular içeren bir anket aracılığı ile toplanmıştır. Verilerin analizi, öğrencilerin uygun istatistiksel teknik seçimi konusunda programı başarılı ve güdüleyici bulduklarını göstermiştir. Programın dört temel parçasından üçü etkin ve etkileyici olarak algılanırken bir parçasının doğru istatistiksel tekniği seçmedeki etkililiği tartışılır bulunmuştur. Programda yer alan bilgiler öğrencilerin beklentilerini karşılamıştır. Programın kullanıcı arayüzü ve ilişkili Öğeler kısımlarının geliştirilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PERCEIVED EFFECTIVENESS OF A COMPUTER BASED DRILL PROGRAM ON GRADUATE STUDENTS' SELECTION OF PRECISE STATISTICAL TECHNIQUE IN AN INTRODUCTORY RESEARCH METHOD COURSE: A CASE STUDY Kültür, Can M.S., Department of Computer Education and Instructional Technologies Supervisor. Asst. Prof. Dr. Soner YILDIRIM November 2001, 94 pages The purpose of this research was to develop and examine the perceived effectiveness of a computer based drill program to provide help for students on selection of precise statistical technique in an introductory research method course. This program was administered to graduate students who completed the“selecting statistical technique for data analysis”chapter of the course. mThis study was a descriptive study, which used data from 17 graduate students who enrolled in an introductory research methods class in the department of Computer Education and Instructional Technologies at the Middle East Technical University. Data on the effectiveness of the drill program was collected through a questionnaire that included both open and semi-open ended questions. The analysis of data revealed that the students perceived the program effective and motivating on selection of precise statistical technique. The students perceived three of the four main segments of the program attractive and effective, however, one of the segments was rated questionable pertaining to its effectiveness on selecting precise statistical technique by the participants. Instructions and navigation used in the program satisfied most of the students' expectations. On the other hand, the participants reported that graphical user interface and“related items”segment of the program need to be improved.