Tool management in CIM
Bilgisayar tümleşik imalatta takım yönetimi
  1. Tez No: 116299
  2. Yazar: UMUT DURAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ANLAĞAN, PROF. DR. S. ENGİN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Takım Yönetimi, Takım İhtiyaç Planlaması, İmalat Kontrol Sistemleri, İmalat Sistem Modellemesi, Dağıtık İnternet Uygulamaları, İmalat için DNA. vı, Tool Management, Tool Requirement Planning, Manufacturing Execution Systems, Manufacturing Systems Modelling, Distributed Internet Application, DNA for Manufacturing IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
öz BİLGİSAYAR TÜMLEŞİK İMALATTA TAKIM YÖNETİMİ Durak, Umut Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ömer Anlağan Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. S. Engin Kılıç Ocak 2001, 179 sayfa Bu çalışmada, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü Tümleşik İmalat Teknolojileri Araştırma Grubu ve Tusaş Motor Sanayii A.Ş. işbirliği ile bir takım yönetim sistemi geliştirilmiştir. Sistemin geliştirilme safhasında, sistem analizi ve sistem tasarım sırasında modelleme aracı olarak IDEFO, E-R modelleme, IDEFlx, Yourdon & Coad nesneye yönelik analiz yöntemi ve süreç diagramları kullanılmıştır. Sistem üç katmanlı Microsoft Windows DNA mimarisi üzerine kurulmuştur. Programlama sürecinde Microsoft Visual Studio ailesinin üyeleri olan Visual Basic ve Visual InterDev kullanılmıştır. Web sunucusu olarak Internet Information Server, nesne sunucusuolarak Microsoft Transaction Server ve veritabanı sunucusu olarak da Microsoft SQL Server kullanılmıştır. Takım yönetim sistemi üç modül olarak geliştirilmiş, birinci modül olan ölçme aleti ve bağlama aparatı takip modülü bu ekimanların hareketlerini takip edebilmek, nerede kullanılır verilerini saklayabilmek ve kalibrasyon işlemlerini yönetebilmek üzere tasarlanmış, kesici takım envanterini takip etmek ve ihtiyaç planlamasını çalıştırıp satmalına önerileri yaratarak kesici takım satın almasına destek olmak için kesici takım envanter yönetim modülü geliştirilmiştir. Son modül olan bileme atölyesi takip modülü, bilenebilir kesici takımların envanterini takip etmek ve bileme atölyesi içindeki aktiviteleri takip amacıyla tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TOOL MANAGEMENT IN CIM DURAK, Umut M. Sc, Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ömer Anlağan Co-Supervisor: Prof. Dr. S. Engin Kılıç January 2001, 179 pages In this study, a tool management system was developed as a co-operation project of Integrated Manufacturing Technologies Research Group (IMTRG) of Mechanical Engineering Department of Middle East Technical University (METU) and Tusaş Engine Industry (TEI) Inc. in Eskişehir. During development, IDEFO, E-R modelling, IDEFlx, Yourdon & Coad object oriented analysis method and process diagrams were used as modelling tools. System development was done by using three tier Microsoft Windows DNA architecture. Visual Basic and Visual InterDev, which are the members of Microsoft Visual Studio family, were used as programming tools. Internet Information Server was used as web mserver, Microsoft Transaction Server was used as object broker and Microsoft SQL Server was used as database server. Tool management system was developed in three modules. Gage and fixture tracking module was developed to track the movement of gages and fixtures, to maintain“where used”data of gage and fixtures and to manage calibration. Cutting tool inventory management module was developed to track cutting tool inventory and to support cutting tool purchasing by preparing suggested orders by executing requirement plan. Finally, the sharpening room tracking module that tracks all the activities in sharpening room and keeps sharpening room inventory update, was developed.