Analytical and experimental investigation of condensation on circular disc under high gravity
Dairesel disk üzerinde yoğuşmanın yüksek yerçekimi altında çözümsel ve deneysel olarak araştırılması
  1. Tez No: 116307
  2. Yazar: CİHAT ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİL YAMALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğuşma, türbülans, yatay silindir, yüksek yerçekimi vı, Condensation, turbulence, horizontal cylinder, high gravity IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
öz DAİRESEL DİSK ÜZERİNDE YOGUŞMAN1N YÜKSEK YERÇEKİMİ ALTINDA ÇÖZÜMSEL VE DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI Çetinkaya, Cihat Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Cemil YAMALI Aralık 2001, 99 sayfa Bu çalışmanın amacı, su buharının, sabit bir eksen etrafındaki yüksek döngüsel hızı nedeniyle türbülans akış meydana gelen yatay bir silindir üzerinde yoğuşmasının incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla, verilen problem çözümsel ve deneysel olarak ele alınmıştır. Yoğuşan su tabakası içindeki hız ve sıcaklık profilleri ile film kalınlığı ve ısı transferi katsayısını elde etmek için bir bilgisayar programı yazılmıştır. Bu sayısal aracın yerçekimi, sıcaklık farkı, kullanılan akışkan gibi değişen şartlara uygun olarak geniş bir kullanım alam bulunmakta ve hem laminer hem de türbülant akışlara uygulanabilmektedir. Buna ek olarak, yüksek hızda dönerek yüksek merkezkaç kuvvetlerine neden olan bir sistemden termoçiftlerkullanılarak veri toplanmasıyla yoğuşma sürecinin çeşitli şartlar altındaki karakteristiklerini gözlemlemek amacıyla bir deney düzeneği kurulmuştur. Her iki yöntem kullanılarak da elde edilebilen verilerin karşılaştırılması da bu çalışmanın kapsamı dahilindedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYTICAL AND EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF CONDENSATION ON CIRCULAR DISK UNDER HIGH GRAVITY Cetinkaya, Cihat M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Cemil YAMALI December 2001, 99 pages The purpose of this study is to analyze the condensation of water vapor on a horizontal cylinder in turbulent flow regimes due to the high rotational speed of the system around a fixed axis. For this purpose, the problem was handled by both analytical and experimental methods. A computer program was compiled to obtain the velocity and temperature profiles in the condensate film, as well as the condensate film thickness and the heat transfer coefficient within the condensate. This numerical tool has a usage at a wide range of varying conditions such as gravity, temperature difference, working fluid, and it is applicable to both laminar and turbulent flows. Additionally, an experimental apparatus was also constructed to observe the behavior iiiof condensation process under several conditions, by making measurements via thermocouples from a system rotating at a high speed leading to high centrifugal forces. To compare available data in both methods is also within the scope of this study.